Gazdaság

Kipusztulnak a méhek?

mehek(210x140)(3).jpg (méhek)
mehek(210x140)(3).jpg (méhek)

Hosszú és hideg volt a tél, nincs elég méh, aki termelne. Már Amerikában is aggódnak. A méz durván drágulhat.

Főleg a márciusi tél okozta állományveszteség jelentős, aminek következtében csak később indulhat be a mézgyűjtés – írja a Szoljon.hu.

Molnár György, a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: már most biztosnak látszik, hogy nem lesz jó éve a méhészeknek 2013-ban. A márciusi tél ugyanis épp a méhcsaládok nemzedékváltásának időszakában tört ránk. A hideg pedig megtizedelte az állomány létszámát. Már az elégedett lehet idén, aki a költségeit vissza tudja hozni – vélekedett.

A szakember elmondta, hogy miután a zord időben elmaradt a fiasítás, ezzel együtt nem fejlődhettek ki megfelelő számban a család új egyedei. Amikor pedig az áttelelő nemzedék méhei elpusztulnak, az utánpótlás pedig nem megfelelő, a méhcsalád összeomlik. Egy megfelelő állapotban lévő méhcsalád úgy 50-60 ezer egyedből áll össze. Ez idő szerint pedig sok esetben jó, ha 25 ezer méhet meg tudnak számlálni a családokban, ebből pedig még nincs termelő méhcsalád.

Mindez együttesen eredményezi, hogy jelenleg országos szinten úgy 30-40 százalékkal kevesebb a méh, mint egy átlagos évben.

Kevés a méh az akáchoz

A hagyományosan legfontosabb, legnagyobb bevételt hozó és hazánkban a leginkább keresett akác virágzása is megindult, de a családok egyelőre nem erősödtek meg annyira, hogy abból komoly mennyiséget tudnának hordani.

Valószínűleg heteken belül megfelelő lesz a méhek egyedszáma, csakhogy akkorra már az akác nagy része elvirágzik – mutatott rá az egyesület vezetője.

Mindemellett pedig szembe kell nézni olyan méhbetegségekkel is, mint például a nyúlós költésrothadás, amely adott esetben egy-egy méhészet teljes állományát elpusztíthatja. Ilyenkor az fertőzés továbbterjedésének elkerülése érdekében el kell égetni a kaptárakat. Az mindenképp pozitív, hogy ilyenkor a méhész jogosult a hatósági kártérítésre – írja a lap.

Globális probléma

A méhkolóniák pusztulása nem csak Magyarországon probléma. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma kedden ismertette terjedelmes jelentését a problémáról, megállapítva, hogy nem tudják a méhhalálok okát.

A jelenségre 2006-ban figyeltek fel a méhészek, látva, hogy a felnőtt, dolgozó méhek tömegesen hagyják el a kaptárakat. Egy normál évben a kereskedelmi méhészek a kolóniák 10-15 százalékának az elvesztésével számolhatnak, de az elmúlt hét évben a méhcsaládok 28-33 százaléka pusztult el, közel kétmilliárd dolláros veszteséget okozva a méhészeknek.

Egy, Albert Einsteinnek tulajdonított mondás szerint, ha a méhek eltűnnek, az emberi fajnak négy éve van hátra a kipusztulásig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik