Gazdaság

Már nem sürgős a félszocpol bevezetése

szocpol (szocpol)
szocpol (szocpol)

Úgy volt, hogy április elejétől elérhető lehet a használt lakások vásárláshoz a félszocpol. De egyelőre híre-pora sincs.

Március elején jött a hír, hogy a kormány bőkezűbb lenne a vissza nem térítendő lakástámogatásoknál: például már egy gyermek után is adnának szocpolt, a támogatási összegeket pedig a mostani duplájára vagy még jobban emelnék. Ezenkívül újra elérhetővé tennék a használt lakások vásárlására fordítható félszocpolt, már az emelt összegű szocpolból kiindulva.

A Portfolio.hu akkor azt írta, a támogatás maximális összege megközelítené a korábbi években kapható maximumokat, így két gyermekre akár a 3 millió forintot is elérheti a támogatás. Az előterjesztést még nemzetgazdasági miniszterként Matolcsy György hagyta jóvá, és április elsejei dátum szerepelt benne, ami arra utalt, hogy akár akkortól bevezetnék az új rendszert. Március végén még felreppent a hír, hogy a kormány megtárgyalja a kérdést. De nem tárgyalta. Azóta néma csend.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál érdeklődtünk hát, elindul-e még az idén a félszocpol, emelik-e a szocpolt, ha igen mikortól? Első körben azt válaszolták: a kormánydöntés előtt ebben a témában nem kívánnak reagálni. Ezután a kormányszóvivői irodához fordultunk, ahol azt a választ kaptuk: a labda az NGM térfelén pattog, hiszen még nem nyújtották be az előterjesztést a kormányhoz. S amíg nincs beterjesztés, addig azt a kormány nem is tudja megtárgyalni. Futottunk még egy kört az NGM-nél, de nem tudtak új információval szolgálni. Úgy tűnik tehát, ez az ügy már egyáltalán nem sürgős, sem a minisztériumnak, sem a kormánynak.

Lehet, hogy nem véletlen a dolog? A Népszabadság többek között azt írta nemrégiben, hogy kár reménykedni, nem lesz félszocpol. Ha terveznék, akkor ugyanis annak szerepelnie kellett volna a múlt kedden benyújtott konvergenciaprogramban. Márpedig nem szerepelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik