Gazdaság

Többmilliós támogatással jön az új szocpol

Elado-lakas(960x640)(2).jpg (eladó lakás, ingatlan, ingatlanpiac)
Elado-lakas(960x640)(2).jpg (eladó lakás, ingatlan, ingatlanpiac)

A szocpol bőkezűbbé tételét tervezi a kormány – tudta meg a Portfolio.hu egy, a birtokába került, még Matolcsy György által jóváhagyott minisztériumi előterjesztés alapján.

A kormány nem tárgyalt még a javaslatról, amely nemcsak új, de használt lakás vételéhez és bővítéshez is megadná az állami támogatást. A szocpolt és a félszocpolt már egy gyermek után, 60 négyzetméternél kisebb lakásra is igényelhetnék a családok. A támogatási összegeket a mostaninak a duplájára, esetenként még nagyobb mértékben emelnék.

A Portfolio.hu szerint a támogatás maximális összege megközelítené a korábban hatályban volt szocpolt, például két gyermek esetén a 3 millió forintot. Használt lakásnál a „félszocpol” az új lakásokra vonatkozó alaptámogatás összegének a fele lenne. A Portfolio.hu szerint a dokumentumban szereplő április 1-jei időpont arra utal, hogy viszonylag gyorsan életbe léptetnék a szükséges, több rendeletet is érintő módosításokat.

A Portfolio.hu emellett megjegyzi: költségvetési hatásokkal nem számol az előterjesztés, de a szocpol bővítése ösztönözheti a lakáspiacot és a lakáshitelek piacát is, amely jelenleg több mint egy évtizedes mélyponton van. Az MTI megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium annyit közölt: a kormánydöntést megelőzően a cikkre nem kíván reagálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik