Gazdaság

Rogán titokban járt Moszkvában

Rogán Antal (rogán antal)
Rogán Antal (rogán antal)

A Fidesz-frakcióvezető útjáról semmilyen magyar forrás nem számolt be – írja a Népszava.

A lap szerint Rogán Antal Moszkvában Putyin pártjának egyik vezetőjével arról tárgyalt, hogy a magyar kormány „a napokban megvizsgálja (deviza)tartalék felhalmozásának lehetőségét orosz rubelben a dollár nem stabil helyzete miatt”. A Népszava Az Egységes Oroszország párt honlapján olvasható közleményre hivatkozik.

A lap úttal kapcsolatos kérdéseire a fideszes politikus annyit válaszolt, hogy egynapos baráti látogatást tett Moszkvában, a Duma orosz-magyar baráti társaságának tagjaival és az Egységes Oroszország frakcióvezetésével áttekintették az orosz-magyar kapcsolatok aktuális kérdéseit.

A Népszava által megkérdezett jegybanki körök nem tudtak sem a rubelben létrehozandó esetleges devizatartalékról, sem arról, hogy Rogán tárgyalásairól az MNB-t tájékoztatták volna. A lapnak nyilatkozó névtelen informátor kiemelte, hogy a rubel nem teljesen konvertibilis deviza, árfolyama is nagyon változékony. Magyar szempontból a döntés értelmetlen, de az nem kizárt, hogy egy nagyobb alku része lenne a rubeltartalék: az oroszok hitelt adnak nekünk, cserébe elvárják, hogy tartsuk a devizatartalék egy részét rubelben. De ez azt is jelenti, tette hozzá, hogy “a pénz az ablakban”.

A Népszava szerint ez összefügghet a HVG február eleji értesülésével, amely szerint jelentős mennyiségű magyar államkötvényt vásárolna Oroszország, kirívóan alacsony kamattal. A hetilap – azóta cáfolt – értesülései szerint ilyen megállapodás is körvonalazódott Orbán Viktor moszkvai tárgyalásain. A lap szerint az oroszok 4,6 milliárd dollárnyi (1000 milliárd forint) magyar állampapírt jegyeznének le, 2,25 százalékos kamattal. Ez az IMF-éhez hasonlóan alacsony kamatszint.

Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy bár sok szálon kötődünk a nyugathoz, Oroszország második legfontosabb gazdasági partnerünk, ezért fontos a jó viszony Moszkvával, és annak is hasznos az uniós tag Magyarországgal való jó kapcsolat. A kormányfő bátorítja Oroszország magyarországi befektetéseit, szeretné megtartani a két ország közötti energetikai együttműködést, és az energiarendszer bővítésében is számít Oroszországra – tette hozzá. A legfontosabb kérdések egyike az orosz gáz, illetve az is, hogy hol tároljuk ezt – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik