huszezer-forint(960x640)(3).jpg (forint, pénz, húszezer)
Gazdaság

A NAV már a készpénzfizetést is figyeli

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 02. 27. 08:53

Nem készül kimondottan a másfél millió forintos készpénzfizetési határ ellenőrzésére az adóhatóság, a szabály betartását az egyéb eljárásoknál vizsgálják – írja a Napi Gazdaság.

Korábban a témában:

A lap szerint számos nyitott kérdéssel szembesültek a cégek, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keveset árult el arról, miként ellenőrzik majd a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók közötti, 1,5 millió forintot meghaladó készpénzfizetést korlátozó − január elsejétől hatályos − jogszabály betartását. A tervek szerint a NAV külön nem, de egyéb ellenőrzései keretében vizsgálja a jogszabály betartását. Az adóhatóság a lappal tudatta, hogy az ütemezett ellenőrzéseken − az egyéb vizsgálandó szempontok mellett − már ma is figyeli a készpénzlimit betartását.

A NAV 3002/2013-as útmutatója egyértelműsíti: a készpénzfizetés felső határaként meghatározott 1,5 millió forint a két pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó között áfával növelt, egy naptári hónapban egymás között teljesített kifizetést jelenti. A NAV fenntartja magának a jogot arra, hogy egy szerződésnek tekintse azokat a megállapodásokat, ahol véleménye szerint azért kötöttek több szerződést, hogy ezzel kijátsszák az értékhatárt.

forint (forint, )
Fotó: Neményi Márton

Az ellenőrzések módszertana ugyan egyelőre nem ismert, az útmutató alapján ugyanakkor a rajtakapott cégek a készpénzfizetés 1,5 millió forintot meghaladó része után 20 százalékos mulasztási bírságra kötelezhetők. A szankció ráadásul kétoldalú, vagyis a kifizető mellett − ha a szabálytalan kifizetést elfogadja − a jogosult is bírságolható.

A rendszerbe egy kvázi önfeljelentést is beépítettek, hiszen a készpénzfizetéstől számított 15 napon belül a vevőnek − a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyek kivételével − továbbra is be kell jelentenie az adóhatóságnak a − kapcsolt vállalkozások között egymillió, egyéb esetben kétmillió forintot meghaladó − készpénzszolgáltatást. Két jogszabályt is megszeg és bűncselekményt is elkövet az a kereskedő, aki 3,6 millió forint feletti készpénzes fizetést fogad el, és nem gondoskodik arról, hogy a vevőt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvényben foglalt módon azonosítsa.

A 1,5 millió forintos korlátot a szükségesség-arányosság alapelveinek figyelembevételével határozták meg − közölte a Napi Gazdasággal a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca szerint a célokat a korlátozás jelenlegi szintje is megfelelően szolgálja. Ennek megfelelően − bár voltak ilyen kezdeményezések − a kormány jelenleg nem tervezi az értékhatár leszállítását, azt azonban nem zárja ki, hogy a tapasztalatok alapján később módosítsák.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.