Gazdaság

Márkás kínai áruk elosztóközpontja épül Budapesten

A kiváló minőségű kínai áruk európai elosztóközpontjának Budapesten történő kialakításáról és egy magyar ipari parknak a kínai Senjangban (Shenyang) való létrehozásáról írtak alá egyezményt több más üzleti szerződés mellett hétfőn Pekingben a magyar-kínai Gazdasági és Üzleti Fórumon.

Az Asia Center és a China Smart meglévő épületeiben kialakítandó Kínai Márkás Áruk Központja (angol rövidítéssel CBTC; Chinese Brand Trade Center) a világon a második ilyen jellegű regionális elosztóközpont lesz a közel-keleti térséget lefedő dubaji mellett. Mintegy 200 ezer négyzetméteren várhatóan az ezer legnagyobb és legfejlettebb kínai vállalat kínálja majd termékeit egész Európának.


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyebek közt az infrastrukturális fejlesztésekben való részvételre biztatta az ebben az iparágban érdekelt kínai vállalatokat. Mint hangoztatta, Magyarország a következő években a méreteihez képest nagyon jelentős beruházási, befektetési programot hajt végre. “Egész régiónkban legfejlettebb közlekedési infrastruktúránkat fejlesztjük még tovább annak érdekében, hogy sokak, így Kína számára is Magyarország lehessen a hídfőállás az Európai Unióhoz” – mondta.


Dubai után Budapesten


A központ a maga nemében az első lesz egész Európában és a második a világon: az első, a Dragon Mart 2004-ben nyílt Dubai-ban a közel-keleti térség lefedésére. A már meglévő Asia Center és a vele szomszédos China Mart kibővítésével egymilliárd dollárért kiépülő központ akár ezernél is több elektronikai, informatikai és más csúcstechnológiai kínai nagyvállalat számára teszi lehetővé termékei bemutatását és terjesztését az egész Európai Unióban. A központ információs és logisztikai központként is működik majd az Európában üzletelő kínai cégek számára.



Márkás kínai áruk elosztóközpontja épül Budapesten 1

Aláírják a kínai központ létrehozásáról szóló egyezményt (fotó: MTI)


Új munkahelyek


A kereskedelmi csomópont első mintegy kétszáz bérlője talán már a közeli hónapokban birtokba veszi a XV. kerületi létesítményt. A meglévő két nagy üzletközpontot további kettővel egészítik ki, hogy így összesen 200 ezer négyzetméternyi terület álljon rendelkezésre bemutatótermek, üzletek, éttermek és raktárak számára.


A CBTC létrejötte mintegy 1000-1200 magyar munkahelyet jelent, és fontos lépés afelé, hogy – miként azt a magyar kormány is szeretné – Magyarország Kína európai gazdasági expanziójának egyik hídfője legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik