Gazdaság

Szépen hízó kamatok

admin
admin

2006. 11. 03. 00:00

Négy lépésben, 1,75 százalékponttal növelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank június és október eleje között. A hitelintézetek saját vállalati betéti kamataiknál általában csak részben s olykor egy-két héttel késve követték az emelés ütemét.

Több piaci szereplő ugyanakkor október elején jelentősen igazított saját kamatain. A Budapest Bank (BB) például ekkor általánosan 1,5 százalékkal, a K&H Bank futamidőtől és lekötött összegtől függően 0,8–1,5 százalékkal, a Raiffeisen Bank 1,35–1,7 százalékkal, a szeptemberben is változtató Erste Bank 0,8 százalékkal emelt.

Mivel a magánszemélyekre vonatkozó kamatadó mértéke immár közelít a vállalati betétekre vonatkozó társasági adóéhoz, illetve evához, cash-flow-szempontok alapján érdemes lehet megfontolni, hogy az esetleg szabadon rendelkezésre álló tőke vállalati forintbetétben fialjon. Nagyobb összegű (10 millió forintot meghaladó) céges lekötés esetén immár nem ritka a 6,5 százalék körüli kamatmérték sem, ami a lakossági szintet közelíti.

A csúcstartó a Raiffeisen Bank, 50 millió forinttól 7 százalékos mértéket kínál éves lekötés esetén. Az Erste 30 millióra 6,79 százalékot. Néhány más társaságnál ekkora összeg esetén egyedi kondíciók elérésére van mód.

A pénzintézetek egy része (CIB, Erste, OTP) a nyár elején még a 2–3 havi lekötésekre adta a legnagyobb kamatot, de őszre a piaci szereplők döntő többsége a minél hosszabb (leginkább az éves) betételhelyezést díjazza. A rövid, néhány hetes és az éves futamidejű kamatok között így jelentős, akár bő 2–3 százaléknyi eltérés is lehet.

Ez azt jelzi, hogy a bankok maguk is további kamatemelésre számítanak. Ebben a helyzetben az esetleges átmeneti kamatveszteség ellenére érdemes megfontolni a rövidebb, megújuló lekötést, és majd magasabb kamatmértéknél hosszabb futamidőt választani.

A lakossági ágnál kisebb számban, de a vállalati piacon is találni emellett betétakciókat. A CIB Banknál például a betétjüket elektronikus úton lekötők közel 1 százalékkal magasabb kamatot kaphatnak a „hagyományos” utat választóknál. Az Erste Bank minden hétfőn jellemzően 10–40 nap futamidejű céges betétlekötési akciókat hirdet (október elején például 7,38 százalékos kamattal), nála bankszámlával nem rendelkező ügyfeleknek is.

A különböző futamidőre kínált betéti ajánlatokat a kötelezően feltüntetendő, éves futamidőre vetített egységes betétikamatláb-mutató (EBKM) mértéke alapján lehet egybevetni. A legkisebb leköthető vállalati betétösszeg általában 0,5–1 millió forint, de például a BB vagy az OTP Bank már 100 ezer forint vagy kisebb összeg fialtatására is vállalkozik. A lekötött betét további előnye, hogy a vállalkozás szükség esetén hitelfedezetként is felhasználhatja az adott banknál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.