Gazdaság

Szépen hízó kamatok

Négy lépésben, 1,75 százalékponttal növelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank június és október eleje között. A hitelintézetek saját vállalati betéti kamataiknál általában csak részben s olykor egy-két héttel késve követték az emelés ütemét.

Több piaci szereplő ugyanakkor október elején jelentősen igazított saját kamatain. A Budapest Bank (BB) például ekkor általánosan 1,5 százalékkal, a K&H Bank futamidőtől és lekötött összegtől függően 0,8–1,5 százalékkal, a Raiffeisen Bank 1,35–1,7 százalékkal, a szeptemberben is változtató Erste Bank 0,8 százalékkal emelt.

Mivel a magánszemélyekre vonatkozó kamatadó mértéke immár közelít a vállalati betétekre vonatkozó társasági adóéhoz, illetve evához, cash-flow-szempontok alapján érdemes lehet megfontolni, hogy az esetleg szabadon rendelkezésre álló tőke vállalati forintbetétben fialjon. Nagyobb összegű (10 millió forintot meghaladó) céges lekötés esetén immár nem ritka a 6,5 százalék körüli kamatmérték sem, ami a lakossági szintet közelíti.

A csúcstartó a Raiffeisen Bank, 50 millió forinttól 7 százalékos mértéket kínál éves lekötés esetén. Az Erste 30 millióra 6,79 százalékot. Néhány más társaságnál ekkora összeg esetén egyedi kondíciók elérésére van mód.

A pénzintézetek egy része (CIB, Erste, OTP) a nyár elején még a 2–3 havi lekötésekre adta a legnagyobb kamatot, de őszre a piaci szereplők döntő többsége a minél hosszabb (leginkább az éves) betételhelyezést díjazza. A rövid, néhány hetes és az éves futamidejű kamatok között így jelentős, akár bő 2–3 százaléknyi eltérés is lehet.

Ez azt jelzi, hogy a bankok maguk is további kamatemelésre számítanak. Ebben a helyzetben az esetleges átmeneti kamatveszteség ellenére érdemes megfontolni a rövidebb, megújuló lekötést, és majd magasabb kamatmértéknél hosszabb futamidőt választani.

A lakossági ágnál kisebb számban, de a vállalati piacon is találni emellett betétakciókat. A CIB Banknál például a betétjüket elektronikus úton lekötők közel 1 százalékkal magasabb kamatot kaphatnak a „hagyományos” utat választóknál. Az Erste Bank minden hétfőn jellemzően 10–40 nap futamidejű céges betétlekötési akciókat hirdet (október elején például 7,38 százalékos kamattal), nála bankszámlával nem rendelkező ügyfeleknek is.

A különböző futamidőre kínált betéti ajánlatokat a kötelezően feltüntetendő, éves futamidőre vetített egységes betétikamatláb-mutató (EBKM) mértéke alapján lehet egybevetni. A legkisebb leköthető vállalati betétösszeg általában 0,5–1 millió forint, de például a BB vagy az OTP Bank már 100 ezer forint vagy kisebb összeg fialtatására is vállalkozik. A lekötött betét további előnye, hogy a vállalkozás szükség esetén hitelfedezetként is felhasználhatja az adott banknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik