Gazdaság

A döntéstámogató

Az uniós csatlakozás által teremtett lehetőségek ösztönözték arra Gelléri Pétert, hogy kutatói tapasztalatát az üzleti világban kamatoztassa.












A döntéstámogató 1


A döntéstámogató 2

A döntéstámogató 3
A döntéstámogató 4

Hatvanéves kora táján vágott bele a vállalkozásba Gelléri Péter, aki hosszas oktatói-kutatói pályafutása ellenére nem elsősorban tudósnak, sikeres cége ellenére nem is vállalkozónak, hanem leginkább „kitaláló embernek” tartja magát. Az üzlet világa azonban korábban sem volt idegen tőle. „Az 1970-es években a Novotrade-nél két szoftverötletem is elindult a megvalósítás útján, de különböző okokból sajnos nem léptek ki a piacra. Viszont jó nevet csináltak nekem” – emlékszik vissza az első lépésekre a Winsdom Zrt. elnöke. A cég egyik, ma zászlóshajónak számító terméke elődjét, a – később világbanki tenderek soránál használt – Tender-BÁBA-t pedig egy másik akkori magyar „óriásvállalattal”, a Controll Rt.-vel együttműködve fejlesztette ki. A rendszerváltás táján – egyetemi háttérrel – nagyobb, ambiciózusabb tervekbe is belevágott, mind oktatási, mind pedig kutatás-fejlesztési területen. Az előbbi keretén belül például a ma is sikeres posztgraduális bankinformatikai képzés létrehozásával tette le a névjegyét. „Több tanítványomat sikerült vállalkozói pályán elindítani, de magam nem léptem erre a porondra, holott én is rendszeresen végeztem tanácsadói tevékenységet, és néhány fejlesztésem kifejezetten sikeresnek bizonyult” – mesél erről az időszakról.









A döntéstámogató 5


Gelléri Péter


62 éves, diplomáját és kandidátusi fokozatát pszichológiából szerezte, posztgra-duális képzésen szociológiát végzett.
Korábban a Műegye-tem információ- és tudásmenedzsment tanszékének vezetője volt, jelenleg ugyanott a döntés-technológiai kutató-csoportot irányítja.
Szereti a klasszikus művészeti ágak minden fajtát; emellett szabad-idejében szívesen játszik: kedvence a sakk és a bridzs, valamint az asztalitenisz.
Két házasságából 6 gyereke és eddig 6 unokája van, felesége klinikai pszichológus.

A döntéstámogató 5
A döntéstámogató 4

ÚJ LEHETŐSÉGEK. Az uniós csatlakozás előestéje azonban új lehetőségeket csillantott meg. „Nagyon sok újdonság jelent meg a terepen: a közbeszerzési törvény módosulása csupán egy példa” – mondja Gelléri. Két egyetemi kollégájával együtt megalapították a Winsdom Research and Consulting Kft.-t. „A döntéstámogatás mindig is a szívügyem volt” – mondja az elnök. Az évtizedek során felhalmozott kutatási tapasztalat jó indulótőkének bizonyult. Az első időszakban számos nagy intézmény, köztük a Magyar Nemzeti Bank, a Mol, a Magyar Villamos Művek és a Paksi Atomerőmű kérte fel a céget a beszerzési terület szervezeti átalakításának támogatására.

A projekteken keresztül a vállalkozás az első lépéstől kezdve önfinanszírozó volt, nem volt szükség külső tőke bevonására. „Persze ez azzal is járt, hogy minden pénzt visszaforgattunk a vállalkozásba, elsősorban a szoftverek fejlesztésébe. Egyelőre tehát a cégből még senki sem gazdagodott meg; igaz, nem is ment tönkre” – nyugtázza elégedett mosollyal az elnök a mai helyzetet. A tanácsadási munkákat követően számos cégnél kérték fel a Winsdomot nagy volumenű, bonyolultabb tendereik lebonyolítására. A különféle tenderezési folyamatok teljes, „törvénykompatibilis” folyamatát támogató Tender-EXPERT-et a Tender-BÁBA alapeszméjét továbbfejlesztve készítették el.

ÖTLETEK. Emellett azonban egy új szoftvermegoldás ötlete is megszületett, a gyakorlati tapasztalatokból kiindulva. „Bekerültünk abba a körbe, amelynek tagjai a PPP-beruházások versenyeit bonyolítják le, és itt új problémával szembesültünk” – mutat rá Gelléri. Ha ugyanis megvan a nyertes, senki nem segíti a megrendelőt, hogy mit tegyen egy ilyen „összebilincselt” kapcsolatban az esetben, ha például romlik a szolgáltatás színvonala. Létezik ugyan erre uniós előírás, a gyakorlati megvalósítás azonban igen nehéz. „Tapasztalt döntéstámogatóként, erre azonnal beugrott egy elvében is új, erős megoldás ötlete” – emlékszik vissza az ihletett pillanatra az elnök. Így született meg a másik vezető szoftver, a Control-EXPERT, amely ma már számos PPP folyamatnál nyújt segítséget.













A döntéstámogató 1


A döntéstámogató 2

A döntéstámogató 3
A döntéstámogató 4

Utóbb kiderült, hogy a Control-EXPERT alapelve meglepően széles területen használható. Alkalmas a legkülönfélébb szolgáltatási szerződések monitoringjától a kiskereskedelmi cégek beszállítói kontrollján át létesítményüzemeltetési (facility management) szolgáltatások felügyeletéig. Emellett jó lehetőséget kínál a szervezetek belső monitoringjára is.

A kft.-ből 2005-ben részvénytársaság alakult. „Apportáltam a tulajdonomban levő szoftverjogokat a cégbe: ezeket a PricewaterhouseCoopers értékelte fel” – avat be a tőkenövekedés hátterébe Gelléri Péter. A tulajdonosi kör is bővült, a munkatársak is tulajdonrészt szerezhettek.

A cég vezetőinek háttere miatt nem meglepő, hogy a részvénytársaság szoros kapcsolatot tart fenn több egyetemmel: közös projektek, doktori értekezések és az egyetemekről kikerülő új munkatársak fémjelzik a mindkét oldal számára előnyös összeköttetést. „Gelléri Péter nagyon széles látókörű, nyitott, innovatív ember” – mondja róla Antalovits Miklós, a Budapesti Műszaki Egyetem ergonómia és pszichológia tanszékének vezetője, aki szerint a Winsdom elnöke korábban is nagy hangsúlyt fektetett a tudományos eredmények gyakorlati alkalmazására. Kiemeli, hogy Gelléri tanszékvezetőként is jó csapatépítő volt, amit az üzleti életben is bizonyított: jó légkört teremtve fiatal és tehetséges gárdát szedett össze. „A részletekre is sokat ad. Erről árulkodik még az irodájának berendezése is” – mutat rá egy másik részletre Antalovits. „Jó érzéke van a piaci rések megtalálásához. Ez olyan képesség, amelyet tanulni nem lehet” – teszi hozzá.









A döntéstámogató 5


Sarokpontok


A több évtizedre visszanyúló kutatási tapasztalat, az oktatáson keresztül is épülő kapcsolatrendszer mind fontos szerepet játszottak a cég fejlődésében.
A céget a kutatói oldaláról folyamatosan érkező új, innovatív megoldások lendítik előre.
A magasan képzett munkaerőből álló csapat fogékony az új ötletekre
A rugalmas struktúrának köszönhetően a cég képes megújulni.

A döntéstámogató 5
A döntéstámogató 4

PROFILVÁLTÁS. Rövid története során a cég többször is megújult. A kezdeti szervezetfejlesztési tanácsadás mellett a vállalkozás hamarosan egyre inkább a beszerzési tanácsadás felé fordult. A szoftvereszközök kifejlesztése ismét más irányba indította el a Winsdomot. „Ezek a megoldások olyan erősnek bizonyultak, hogy újra profilt kellett váltanunk. Pozitív értelemben ugyan, de ez nagy megrázkódtatás: szükségünk van például egy erős kereskedelmi vonal felépítésére” – vázolja az elnök az új helyzetet.

A tanácsadás – amely az első két évben az árbevétel 100 százalékát biztosította – jelenleg már csak háromnegyedét adja a bevételeknek. Jövőre pedig a tervek szerint már a befolyó összegek több mint fele a szoftverértékesítésből származik majd. Gelléri Péter reméli, hogy a „tiszta” tanácsadás megmarad a jelenlegi szinten, vagy kismértékben növekszik, a tanácsadással támogatott szoftverértékesítés volumenének viszont közben jóval meredekebben kell felfutnia.

A szoftverértékesítés egyben szélesebb távlatokat is nyit. „Semmi ok nincs rá, hogy csupán Magyarországon belül maradjunk” – mer nagyot álmodni Gelléri. A határátlépés viszont már elkerülhetetlenné teszi külső tőke bevonását is, amit a cégvezetés a legszívesebben egy pénzügyi befektető bevonásával érne el. „Szakmai befektetővel együtt dolgozni sokkal problémásabb. Ebben az esetben inkább a cég teljes eladása lehet járható út” – mutat rá az alternatívára a részvénytársaság elnöke.

A nemzetközi porondra való kilépésben ismét csak a kutatói kapcsolatok segíthetnek. „Írország kitűnő indulópont lehet” – véli Gelléri Péter, aki egyébként vendégprofesszori meghívást is kapott a szigetországba. Ezt a választást a tőkeerős írországi befektetőkkel és az innovációkra fogékony ír mentalitással, valamint az ambiciózus egyetemi műhelyekkel magyarázza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik