Gazdaság

Életre szól

Van egy nem túl népes, ám igen fizetőképes ügyfélkör, amely a nagy hozamért hajlandó a kockázatra, de garanciára is vágyik a hektikus pénzügyi piacokon – indokolta Paál Zoltán, a Generali-Providencia (GP) Biztosító vezérigazgató-helyettese, miért kínálnak áprilistól – máris 300 millió forintnyi díjbefizetést magáénak tudó – garantált befektetési (unit-linked) életbiztosítást a vagyonkezelő BNP Paribas Bankcsoport oldalán. A piaci rést mások is meglátták: a nyárelőig az OTP Garancia Biztosító és a vadonatúj, határon átnyúló szolgáltatást kínáló Skandia Biztosító is villámgyorsan megjelent a maga unit-linked életbiztosításhoz kötött garantált eszközalapjaival.

A biztonság iránti igényt a magyar és az európai tőzsdék közelmúltbeli elképesztő zuhanásai után aligha kell magyarázni. 2005-ben a 25 legjobb, egyenként legalább 25 százaléknyi éves hozamot elért unit-linked alap között csak négy nem részvényalapút lehetett találni. Hasonló arányokat mutatnak az előző évek statisztikái is.

A klasszikus megtakarítási célú életbiztosításokkal szemben a unit-linkednél az ügyfél maga határozhat arról, milyen befektetési formában helyezi el pénzét (de így persze a döntés kockázata is az övé), rugalmasan változtathat is ezen, s jobban át is látja saját költségeit. Az „új generációs” unit-linked módozatoknál egyre hangsúlyosabb a befektetési rész, míg a biztosítási fedezet minimálissá zsugorodik: az OTP Garancia garantált alapjánál a minimálisan garantált lejárati szolgáltatás időarányos részének 110 százaléka (az időarányos hozammal növelt tőke feletti rész, maximum ötmillió forint), a Skandiánál a tőkén és hozamon felül maximum ötezer euró.

Van miből válogatni

A lehetőségek közötti eligazodás nem is olyan egyszerű manapság, hiszen 14 biztosító mintegy 140, befektetési alapokhoz hasonló eszközalapot ajánl. A hazai vagy nemzetközi részvény-, kötvény-, pénzpiaci és ingatlanalapoknál (és persze a vegyes, illetve az alapok alapja konstrukcióknál) e szférában is egyre bőségesebb, „szakosodóbb” a kínálat: az ING Biztosítónál például tavaly óta külön európai élelmiszer-ipari, illetve egészségügyi cégek részvényeibe fektető alapok is elérhetők, a Groupama Biztosítónak pedig külföldi ingatlanalapja is van.

Többen figyelnek a feltörekvő piacok magasabb hozammal kecsegtető, ám magas kockázatú részvényeire is. Az Aviva Biztosító nemrég indította el – az ABN Amro és a KBC-csoport vagyonkezelő cégei oldalán – kínai és indiai alapjait, az ING tavalyi 66 százalékos „hozamrekorder” közép-európai alapja pedig – első negyedévi tájékoztatója szerint – többek közt a legnagyobb orosz olaj- és fémipari cégek, a Lukoil, a Surgutneftegas, a Norilsk Nickel, illetve a lengyel olajfinomító-óriás, a PKN papírjaiból vásárolt be.

A választást megkönnyítendő, a biztosítók az ügyfél kockázatvállalási hajlandóságának függvényében kész, eltérő rizikójú, különböző összetételű „értékpapírkosarakból” álló alapokat is kínálnak. A legtöbb biztosítónál az ügyfél választhat havi vagy a futamidő elején egyszeri díjfizetésű megoldást is. Az adókedvezmény miatt általában legalább 10 évnyi futamidő alatt az ügyfél (ha úgy dönt) másik alapra is átválthat, külön költség fejében.

A kormány júniusi reformcsomagja nyomán viszont szűkülhet az adókedvezmény: 2007-től az eddigi 6 millió forint helyett immár csak a 3,4 millió forint éves jövedelmű állampolgárok írhatják le életbiztosítási befizetéseik 20 százalékát, de maximum évi 100 ezer forintot. Igaz, ettől az évtől ezt a rendszeres mellett az eseti díjbefizetés után is meg lehet tenni. Az egyszeri díjas konstrukciót választóknak viszont csak a futamidő első évében jár adókedvezmény. Nem várunk visszaesést az adómódosítás miatt – szögezte le Gaál Csaba, az OTP Garancia főosztályvezetője –, hiszen egy másik változtatás nyomán könnyebb átíratni olyan szerződő nevére a biztosítást, akinek jár a kedvezmény. Másrészt az ügyfelek kis hányada szerződik csupán adómegtakarítás céljából, sokkal inkább a megtakarítás, a kockázatkezelés a fő cél.

Visszatekintő hozam

A Skandia és piaci riválisainak új megoldása szerint az eddigiektől eltérően garantálják az ügyfélnek a befizetett tőke és bizonyos mértékű hozam megtérítését is. „Utóbbi nem is kicsi: havonta mérjük az eszközértéket, és a minimum 12 éves futamidő során elért legmagasabb árfolyam alapján fizetünk” – ígéri Ercsey Szabolcs, a Skandia igazgatója.

Ugyanilyen filozófiájú „visszatekintő hozamot” kínál a GP és az OTP Garancia is, azzal a különbséggel, hogy unit-linked konstrukcióik a zárt végű befektetési alapok mintájára fix tízéves, 2016. április 11-ei, illetve június 14-ei lejáratúak. A GP-nél a futamidő alatt menet közben is lehet csatlakozni, az OTP Garanciánál viszont nem, itt az egyszeri díjas konstrukcióba egy hónapig lehetett belépni. A biztosító viszont nem zárja ki újabb alapok indítását.

Az OTP Garanciánál minimum 200 ezer forint befizetését várták el a szerződéskötéshez. A futamidő elején a biztosító minden befizetett 100 ezer forintnyi díj után 0,5, maximum 5 százaléknyi bónuszt ír jóvá a biztosítottaknak. Az ügyfelek – a jegyzés lezárultáig több mint egymilliárd forintnyi – díjbefizetését a BNP Paribas által kibocsátott, változó kamatozású kötvényben helyezik el. A kötvény hozama egyenlő arányban a világ 4 jelentős részvény, nyersanyag és nemesfém tőzsdei indexének teljesítményétől függ (Standard and Poor’s 500, Dow Jones Euro Stoxx 50, Nikkei-225 Stock Average, valamint Dow Jones-AIG Commodity). Az alap tőkén felüli, garantált tízéves minimumhozama 50 százalék felett lesz, a pontos számot a jegyzést követően hirdetik ki – mondta el Garamvölgyi Zoltán, a biztosító treasury igazgatója.

Az OTP Garancia a futamidő alatt minden év elején 2-2 százalékot számít fel magának az aktuális megtakarítási összegből, úgynevezett kezdeti (voltaképp az ügyfélszerzés terheit fedező) költségként. Az alapkezelési díj évi 0,8 százalék. Az ezen felül elért befektetési hozam 2 százalék feletti részének egytizedét ugyancsak elvonják. Lejáratkor vagy a garantált hozamot fizetik ki, vagy ha az évente értékelt indexkosár a futamidő alatt bármikor jobb hozamot ért el, e mutató lesz a visszafizetés alapja.

A GP saját, a Brokernet Kft. többes biztosítási ügynökkel közösen kifejlesztett és értékesített alapjának vagyonát szintén a BNP Paribas-csoportnál köti le, de nem kötvényben, hanem hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokban (certificate-ben). A BNP Paribas azután a vagyont kelet-európai, orosz, japán és kínai részvényekben, vagy ha a piaci helyzet miatt ez szükséges, akár 100 százalékban államkötvényekben helyezi el. Paál Zoltán szerint induláskor legalább négyötödnyi lesz a részvényarány. A GP-nél a kezdeti költség a korábbi alapoknál megszokott 6 százalék, de csak a futamidő első 2 évében, és havi 300 forint adminisztrációs költség is kiegészíti. A biztosító a befektetési egységek vételekor és eladásakor (tehát a befizetéskor és a kivételnél) 5 százaléknyi vételi és eladási árfolyam-különbözetet is felszámít.

A Skandia minimum havi 35 euró díjfizetésű (tehát nem forintalapú) saját garantált alapjánál a Société Generale-csoport segítségével szavatolja, hogy az ügyfél a futamidő alatti legmagasabb hozamhoz jusson. A részvényarány itt is változó: az alapkezelő egyebek közt a világ vezető befektetési társaságainak számító Fidelity International, Franklin Templeton Investment és a Pioneer Investment befektetési jegyeiből vásárol. A Skandia konstrukcióit független biztosításközvetítők és bankok terjesztik majd itthon, az ügyfél a biztosítói számlaértesítőket közvetlenül az anyacégtől, Berlinből kapja. Mivel határon átnyúló cégről van szó, adókedvezmény folyamatos díjfizetésnél sem jár. A Skandia a futamidő első 3 évében kezdeti, azt követően vagyonkezelői költséget von le ügyfeleitől.

Biztosítói kölcsön

Versenytársaitól eltérő, teljesen új ötlettel rukkolt elő az Union Biztosító. A társaság hozamgaranciát ugyan nem vállal áprilistól kínált módozatára, viszont az ügyfélpénzek mellé kötvénykölcsön befektetésével növelik a hozamot – magyarázza Maják Viktor igazgató. A hazai szabályok szerint ugyanis a futamidő alatt a biztosítók az ügyfélbefizetések terhére kölcsönt is nyújthatnak ügyfeleiknek.

Az Union az ügyfelek pénzéhez maga rak hozzá, mégpedig a 3 választható, 400 ezer, 800 ezer és 1,2 millió forintnyi egyszeri díjas unit-linked módozat mellé 200 ezer, 500 ezer vagy 800 ezer forintot. Az összeget euróban vagy forintban 3 különböző kockázatú alapba fektetheti saját döntése szerint az ügyfél. A kölcsönért felszámított kamat év végéig akciósan 3,5 százalék, de utána is legfeljebb a mindenkori jegybanki alapkamat lehet. A kezdeti költség itt 0,49 százalék havonta, alapkezelési díjként havi 0,235 százalékot kérnek el, de nincs eladási-vételi árfolyamkülönbség és adminisztrációs költség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik