Gazdaság

Durván bővült a Tesco

Tőkét emelt a magyar Tesco. A társaság alaptőkéje így meghaladja a 128 milliárd forintot.

Cégbírósági adatok szerint tőkeinjekciót kapott a Tesco-Global Áruházak Zrt. – írja a Napi Gazdaság. A hipermarketlánc magyarországi leányvállalatánál 360 millió forintos alaptőke-növelést hagyott jóvá az igazgatóság november 30-án, ami 36 ezer darab új részvény kibocsátását jelenti. Az elsőbbségi papírokat az anyavállalat egyik brit cége, a Tesco Overseas Investments Ltd. jegyezte le.


A tőkeemeléssel a magyar társaság alaptőkéje 127,663 milliárd forintról 128,023 milliárd forintra nőtt. A magyar Tescónál egyébként nem meglepő a tőkeinjekció. Ugyanis a cég főként anyavállalati forrásból finanszírozta a gyors növekedést, így az is előfordult, hogy a cég 20 milliárdos tőkeinjekcióhoz jutott. Az utóbbi időben azonban már saját erőből állták a magyar fejlesztések költségeit – hangoztatta a Napi Gazdaság szerint többször is Paul Kennedy vezérigazgató.


A mostani tőkeemelést szűkszavúan kommentálták, Danks Emese szóvivő mindössze annyit mondott: a társaságnak rendkívül fontos a magyar piac, a tőkeemelés ennek bizonyítékául szolgál – írja a lap.


A Tesco annak ellenére sem fogta vissza évek óta tartó brutális hálózatbővítését, hogy versenytársai egyre inkább megfontolt növekedésre térnek át. A cég tavaly 14 új egységet adott át, ezzel 57-re emelkedett hipermarketjeinek és 27-re kisebb alapterületű üzleteinek száma. A terjeszkedés iránya az alsóbb régió felé mutat: a cég megkezdte az ezer négyzetméteres szupermarketek építését is és terveiben szerepel, hogy a lehető legközelebb kerüljön a városi vásárlóközönséghez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik