Gazdaság

Az SCD-é a Zalatour és a balatoni piac

Az SCD vásárolhatja meg a legnagyobb nyugat-balatoni szállásadócéget, a Zalatourt. A korábban megszerzett Siotourral és Balatontouristtal együtt a csoport így már lefedi a teljes balatoni piacot – írja a Napi Gazdaság.

A Siotour Rt. és a Balatontourist Rt. után a Zalatour Kft. is az SCD-csoporthoz kerülhet – döntött legutóbbi ülésén a tulajdonos Zala megyei önkormányzat. A lap értesülései szerint a vevő SCD Balaton Holding Rt. 1,25 milliárd forintot fizet a legnagyobb nyugat-balatoni szállásadócégért, s emellett kötelezettséget vállalt egy 680 millió forintos tőkeemelésre is. A vételárat az SCD négy részletben fizeti ki: idén december közepéig 15, 2006 júniusáig 35, 2007 április 1-ig pedig újabb 30 százalékot utalnak át az önkormányzatnak, a fennmaradó 20 százalékot pedig 2007 végén fizetik ki. A SCD az adásvételi szerződésben kötelezettséget vállal arra is, hogy a következő két évben maximum 20-20 százalékos létszámleépítést hajt végre a Zalatournál.

A Zala megyei önkormányzat még tavasszal döntött úgy, hogy – megfelelő ajánlat esetén – eladja a megye több pontján, többek között a Balaton-parton jó néhány értékes ingatlannal rendelkező céget. Az elhatározás hátterében az állt, hogy mind a megyének, mind pedig a Zalatournak fejlesztési forrásokra van szüksége. (A másik két, a Zalatournál nagyobb társaságot is hasonló okok miatt adta el tulajdonosa, a Somogy, illetve a Veszprém megyei önkormányzat.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik