Gazdaság

Ha a Magyar Telekomé lenne

admin
admin

2005. 07. 14. 08:00

az Invitel, akkor gyakorlatilag vége lenne a hazai vezetékes távközlési piac egy évtizede megalkotott rendszerének. A kilencvenes évek elején Európában ritkaságnak számító – ám nem példa nélküli – struktúrát hoztak létre, miután részben már privatizálták a Magyar Postáról leválasztott Matávot. Az állami monopólium lebontásában átmeneti megoldásnak szánták, hogy területi koncessziókat alakítottak ki. Az ország nagy részén a Matávnál maradtak a vonalak, de például Veszprémben vagy Szegeden a francia Vivendi (ma Invitel), Békéscsabán a dán gyökerű HTCC (ma Hungarotel) lett a „helyi Matáv”.

A döntéshozók helyesen gondolták, hogy amíg az országos verseny nem indítható be, addig területi alapon tudnak külföldi befektetőket az országba csábítani. Akkor még úgy látszott, hogy a lábukat ily módon megvető távközlési társaságok idővel megerősödnek, és ellenpólust hoznak létre a Matáv-csoporttal szemben. Ez a várakozás azonban nem igazolódott be. Az ezredforduló távközlési mélyrepülése és a mobiltelefonok gyors elterjedése miatt ezek a Matávon kívüli társaságok méretüknél és anyagi helyzetüknél fogva „piaci zárványokká” váltak, sorsukat így nem kerülhették el.

Az Invitel elődje 2001-ben megvette a Jásztelt, majd a UPC a Monortelt. Az Invitel most pénzügyi befektetők tulajdonában van, amelyek deklaráltan eladásra készülnek, a társaság pedig magyar viszonyok között kishalnak számít a Magyar Telekomhoz képest. Így előfordulhat, hogy csaknem visszaáll az 1994 előtti állapot: kilenc kisebb körzet kivételével mindenhol a Matáv-utód lehet a telefonvonalak tulajdonosa.

A Vivendi/Invitel így nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, nem válna igazi vezetékes riválissá. Ez a ‘94-es koncepció kudarcát jelentené – igaz, előre nem látott körülmények miatt. A piac fejlődése ugyanis meghaladta az akkori terveket, és most válhat igazán látványossá, hogy – a Tele2-t kivéve – éles verseny nem a telefonvonalon, hanem az eltérő technológiák között van. A rézdrót alternatívájának ugyanis leginkább a mobiltelefon vagy a kábeltévés hálózat tekinthető.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.