Gazdaság

Ha a Magyar Telekomé lenne

az Invitel, akkor gyakorlatilag vége lenne a hazai vezetékes távközlési piac egy évtizede megalkotott rendszerének. A kilencvenes évek elején Európában ritkaságnak számító – ám nem példa nélküli – struktúrát hoztak létre, miután részben már privatizálták a Magyar Postáról leválasztott Matávot. Az állami monopólium lebontásában átmeneti megoldásnak szánták, hogy területi koncessziókat alakítottak ki. Az ország nagy részén a Matávnál maradtak a vonalak, de például Veszprémben vagy Szegeden a francia Vivendi (ma Invitel), Békéscsabán a dán gyökerű HTCC (ma Hungarotel) lett a „helyi Matáv”.

A döntéshozók helyesen gondolták, hogy amíg az országos verseny nem indítható be, addig területi alapon tudnak külföldi befektetőket az országba csábítani. Akkor még úgy látszott, hogy a lábukat ily módon megvető távközlési társaságok idővel megerősödnek, és ellenpólust hoznak létre a Matáv-csoporttal szemben. Ez a várakozás azonban nem igazolódott be. Az ezredforduló távközlési mélyrepülése és a mobiltelefonok gyors elterjedése miatt ezek a Matávon kívüli társaságok méretüknél és anyagi helyzetüknél fogva „piaci zárványokká” váltak, sorsukat így nem kerülhették el.

Az Invitel elődje 2001-ben megvette a Jásztelt, majd a UPC a Monortelt. Az Invitel most pénzügyi befektetők tulajdonában van, amelyek deklaráltan eladásra készülnek, a társaság pedig magyar viszonyok között kishalnak számít a Magyar Telekomhoz képest. Így előfordulhat, hogy csaknem visszaáll az 1994 előtti állapot: kilenc kisebb körzet kivételével mindenhol a Matáv-utód lehet a telefonvonalak tulajdonosa.

A Vivendi/Invitel így nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, nem válna igazi vezetékes riválissá. Ez a ‘94-es koncepció kudarcát jelentené – igaz, előre nem látott körülmények miatt. A piac fejlődése ugyanis meghaladta az akkori terveket, és most válhat igazán látványossá, hogy – a Tele2-t kivéve – éles verseny nem a telefonvonalon, hanem az eltérő technológiák között van. A rézdrót alternatívájának ugyanis leginkább a mobiltelefon vagy a kábeltévés hálózat tekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik