Gazdaság

Ázsia előz

Ha az EU nem kap észbe, nemcsak Amerikával, de az ázsiai cégekkel sem tudnak majd lépést tartani az európai IT-vállalatok - véli az SAP új kutatás-fejlesztési központjának megnyitására hazánkba érkezett Henning Kagermann.

Némi csalódást keltett tavaly, hogy az SAP végül nem hazánkba, hanem Prágába telepítette regionális adminisztrációs központját. Most azonban legújabb szoftverfejlesztő részlegüket Budapestre hozzák. Ezúttal miért voltak jobbak a budapesti feltételek?






Ázsia előz 1
Ázsia előz 2
Ázsia előz 3
Ázsia előz 1

– Ez a két döntés egymástól teljesen független. Prága viszonylag szoros versenyben nyert, a szoftverfejlesztő központnál viszont nem volt hosszas vita: a munkaerő minősége, illetve Budapest mint telephely vonzereje döntött. Az alkalmazottak 80-90 százaléka ugyan magyar, de 10 százalékuk külföldről érkezik, számukra a városnak lakóhelyként is vonzónak kell lennie.

– Az SAP a kontinens legnagyobb szoftvervállalata, mindazonáltal az európai IT-cégek nem hasonlíthatók az amerikai óriásokhoz. Az öreg kontinens informatikai és technológiai fejlesztését célzó uniós lisszaboni akcióterv pedig nem igazán halad. Mi kellene ahhoz, hogy Európa is IT-nagyhatalommá váljék?

– Európa nem tesz semmit, hogy nagyhatalom legyen az informatika terén, nincsenek uniós szintű erőfeszítések. A hardver területen már feladtuk a versenyt, de a szoftverfejlesztésben lennének esélyeink. Európa erős IT-szektor nélkül nem lehet versenyképes. Ha Brüsszel nem erőlteti jobban, akkor 2010-ben sem leszünk innovatívak az informatikában, és nem tudunk a többi régióval lépést tartani. Ez egyébként nemcsak a mindig is vezető szerepű Amerikát jelenti, mert az elmúlt 5-6 évben Ázsia is megerősödött.


Henning Kagermann

• A müncheni egyetemen szerzett diplomát matematikából és fizikából, majd a braunschweigi műszaki egyetemen doktori fokozatot, később ugyanott professzori címet kapott
• 1982 óta dolgozik az SAP-nál
• 1991 óta az igazgatóság tagja, 1998 óta a testület elnöke
• Területei: stratégia, vállalati kommunikáció, szabadalmak, belső ellenőrzés, tehetségmenedzsment

A hardverek, elektronikus alkatrészek egyre inkább Japánból, Tajvanból vagy Kínából jönnek, és a szoftverfejlesztés következő központja is Ázsia lehet Európa helyett, ha nem vigyázunk. Brüsszelnek két-három kulcsterületre kellene koncentrálni, ezek egyike lehetne az IT-szektor, de ilyesmi nem érzékelhető. A cégek tehetnek valamit, ahogy mi is. Az SAP támogatja a kisebb társaságokat mint partnereket, Európában a saját 20-21 ezer alkalmazottunk mellett 150 ezer munkahelyet teremtettünk a partnercégeknél, amelyek SAP területen dolgoznak. A szokásos kutatást is végezhetik a cégek, de a nagyobb projektekhez állami támogatás kellene.

– Azért néha az amerikai vállalatokkal is összefognak, a Microsofttal például közösen dolgoznak a Mendocino projekten, amely az SAP vállalatirányítási alkalmazásait az Office-szal illeszti össze. Van esély a további együttműködésre?

– Természetesen mindig keressük az együttműködési lehetőségeket, de előbb ezt kell befejezni: a Mendocinót még csak bejelentettük, egyelőre most fejlesztjük, aztán piacra kell vinni.

– Nyilván sejti, hogy ezt azért kérdezem, mert időnként felröppennek híresztelések a két cég egyesüléséről.

– Ezek csak híresztelések.

– Nem tart attól, hogy cége felvásárlási célponttá válik?

– Egyáltalán nem. Viszonylag erősek és drágák vagyunk, ez megvéd a felvásárlástól.

– Az SAP-nak viszont nem sikerült végül a kereskedelmi szoftvereket gyártó amerikai Retek cég megvásárlása: éles küzdelem után végül a konkurens Oracle jutott hozzá a társasághoz, 630 millió dollárért. Valóban meg akarták venni a céget, vagy csak az árát próbálták felhajtani?

– Természetesen meg akartuk szerezni a Reteket, különben nem pályáztunk volna. Barátságos vételi ajánlatot tettünk, amit a Retek el is fogadott, és mindez időbe, pénzbe került. De nem akartuk minden áron megvenni, az amerikai vállalatot pedig törvény kényszerítette, hogy a legmagasabb árat kínáló vevőre mondjon igent. Európa e tekintetben rugalmasabb. Nem akartuk az árat felhajtani, az utolsó ajánlatnál be is jelentettük, hogy ez a maximum, amit kínálunk érte, fölötte már nem érdekel minket.

– Mire számít a vállalati szoftverek piacán?

Az SAP

• Üzleti szoftvermegoldásokat – integrált vállalatirányítási (ERP) rendszereket, illetve ellátási lánc-, ügyfélkapcsolat, termék-,életciklus- és beszállítói kapcsolatkezelő alkalmazásokat – kínáló óriásvállalat
• A világ harmadik, Európa legnagyobb szoftvercége
• 1972-ben alapították a németországi Walldorfban
• Árbevétele tavaly 7,5 milliárd euró, üzemi eredménye 2 milliárd euró volt, (mindkét mutató 7 százalékkal magasabb a megelőző évinél)
• Forgalmának 31 százaléka származik szoftverértékesítésből, 38 százaléka karbantartásból, 21 százaléka tanácsadásból
• Magyarországon 14 éve van jelen
• Az itteni leányvállalat árbevétele tavaly 7,4 milliárd forint volt
• Az új budapesti fejlesztőközpont a tizedik a sorban, 2006 végére 300-an fognak itt dolgozni az ellátási lánc menedzsment modul alkotóelemein

– A növekedés már nem olyan masszív, mint öt-hat éve volt, de így is évi 4-6 százalékkal bővül az iparág. Nagyon töredezett a piac, rengeteg apró cég van jelen, a nagyok a területnek csak egy kis szeletét fedik le, úgyhogy mindenképpen konszolidációra számítok. Mi egyébként erőteljesebben növekszünk, mint a piac maga.

– Valóban, tavaly az árbevételük 7 százalékkal emelkedett, ám így is csak most tornázta magát vissza a 2002-es szintre.

– A boom ideje az iparágban 2001 volt, akkor minden cég értékesítése jól alakult, 2002-ben és 2003-ban viszont általános visszaesés történt az IT-piacon. Noha ekkor a mi árbevételünk is csökkent, piaci részesedésünket sikerült növelni, így az ma magasabb, mint 2002-ben volt.

– Cége korábban a nagyvállalatoknak kínált megoldásokat, ám újabban a kis- és középvállalkozásokat is megcélozza. Ez lenne a jövőben a terjeszkedés útja?

– Három fő fejlődési irányt látok. Az egyik a két éve indított Enterprise Services Architecture programunk, amely az SAP vállalati alkalmazásait a webes szolgáltatások rugalmasságával ötvözi. Ez a cégeket nemcsak produktívabbá teszi, de az innovációt és a rugalmasságot is támogatja, így a szoftverek új generációjának mondható. Másrészt valóban a kis- és középvállalati piacon akarjuk növelni részesedésünket. A harmadik irány az analitikus alkalmazások erősítése, a cégen belüli kiterjesztések fejlesztése, hogy elérjük az egyszerű dolgozó munkahelyét is. A Microsofttal való együttműködésünk is ilyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik