Gazdaság

Csökken a panellakások ára

Stagnáló piacon csupán a különleges luxust kínáló ingatlanok ára bővül az infláció felett. Az új lakások kereslete csökken, miközben Budapesten élénkül a nagy, belvárosi lakások iránti érdeklődés. Az irodapiacon minőségi fejlődést várnak.

Infláció mértékének megfelelő ingatlanár-növekedésre számít az Ecostat Gazdaságelemező és Informatikai Intézet – jelentette be Belyó Pál, a cég igazgatója. A szerdán megjelent Ingatlan Barométer az elmúlt év tapasztalatait és a 2005-ös tendenciákat veszi számba.



Csökken a panellakások ára 1

A több éve tartó új építésű lakáspiac felfutása 2004-ben érte el maximumát, 2005-től az új lakások száma várhatóan mérséklődik – sőt néhány ingatlantípus esetében a telítettség jelei mutatkoznak. Ugyanis egyre hosszabb időbe telik az épülő lakások értékesítése, ha az ingatlan nem rendelkezik olyan kedvező tulajdonsággal, ami eltér az eddig megszokottól. Itt akár 10 százalékos árnövekedésre is számítani lehet az idén.


Ezért aztán tavaly már megjelentek a piacon azok a beruházók és lakásépítési formák, amelyek a nyugat-európai és az amerikai lakásépítésben már sikert arattak. Így itthon is kezdenek megjelenni a condominiumoknak és a loftoknak nevezett – korábbi kereskedelmi, vagy ipari épületekből kialakított – lakókomplexumok.








Mi kell a piacnak?
Idén 120 ezer négyzetméter irodát terveznek átadni, túlnyomórészt az év második felében. Az új kínálatból mintegy 65 ezer négyzetméter a budai oldalon épül fel, ezek közül a legjelentősebb a Budafoki úton, a Lágymányosi híd szomszédságában található, 15,8 ezer négyzetméter területű IP West irodaház lesz. A pesti oldal legjelentősebb fejlesztése a Center Point második fázisa, mely 22,5 ezer négyzetmétert biztosít majd az irodát kereső cégeknek.
Míg 2003-ban Buda központi területei voltak a legkedveltebbek, addig 2004-ben a pesti oldal, elsősorban Pest központja és a Váci út vonzáskörzete volt sikeres a bérbeadásban. Az eltolódás annak is köszönhető, hogy Buda központi részén a jó minőségű, frekventált helyen található irodák már elkeltek, idén pedig nagyobb mennyiségű új irodát ezen a területen nem adtak át. A legmagasabb kínálati bérleti díjak az év folyamán nem változtak, jelenleg havonta 17-19 euró körül mozognak négyzetméterenként, míg a tényleges bérleti díj 11-15,5 euró között volt. 2005-ben a kínálati bérleti díjak stabilizálódására lehet számítani.

A használt lakások piaca


Tavaly jelentősen megugrott a használt lakások kínálata, így hosszabb időbe telik a régiek értékesítése, és ez a tendencia az új lakáspiacra is visszahat. A tanulmány szerint a használt lakások piacának élénküléséhez a kormányzat által létrehozott Fészekrakó program is hozzájárul. Ennek ellenére a tanulmány készítői szóban nem vállalkoztak arra, hogy értékeljék a gyengén startoló program első egy hónapját.


A használt lakások piacán változatlan a tendencia: keresettek a nagy alapterületű belvárosi lakások és a kis alapterületű 30-40 négyzetméteres lakások – bár az eladóknak mindenképpen számítaniuk kell az értékesítési idő megugrására. Ez alól egyedül a budapesti belváros jelent kivételt. Ugyanis e területek iránt az utóbbi időben a külföldi befektetők érdeklődése is megnőtt.


A kiadvány nem jósol túl nagy jövőt a panellakásoknak; a szakemberek itt stagnálást, illetve árcsökkenést valószínűsítenek. Kivételt a lakótelepi kis lakások képeznek. Ezek gyorsan eladhatóak, mert olcsóak, de már az 50 négyzetméter feletti panellakások értékesítése hosszabb időbe telik.


Az irodapiac


Igen sikeres évet tudhat maga mögött a fővárosi irodapiac. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az elmúlt három évben a piacot visszafogott fejlesztési kedv jellemezte, s így nőtt a kihasználtsági ráta.


2004-ben összesen 85 ezer négyzetméter iroda készült el, 2004 végére összességében 1,760 millió négyzetméterre növekedett a fővárosi modern irodák állománya, a kihasználatlansági ráta összességében 18-20 százalék körül mozgott. Az irodapiacon további minőségi fejlődésre és hasonlóan aktív keresletre lehet számítani – írja a tanulmány. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik