Gazdaság

Egyéniség a borban

admin
admin

2004. 02. 19. 08:00Egri Kékfrankos 2001, Pók-Polonyi Pince

A kékfrankos felívelésének vagyunk szerencsés tanúi. A kékfrankos kiskorunkban nagyburgundi álnéven szerepelt, tök jó kis bor volt az akkori viszonyok között, és ízlésünk szofisztikáltságának akkori szintjén. Igazi mitteleurópai jószág, csak itt nálunk és a környéken, a Kárpát-medencében virul, valamint Auszt-riában és Németországban tenyész. Azért szeretik a gazdák, mert nem hisztis, kezes, megbízhatóan terem, jól viseli a cúgot, nem rothad, szóval példásan viselkedik.

Mármost a borrendszerváltás, a mennyiségiről a minőségi paradigmára való áttérés, felszabadította a kékfrankost, s az mostanában elképesztően színes szárnyakat bont. Sopronban, Egerben, Szekszárdon, Villányban egyre súlyosabb esetek történnek, a rút kiskacsából kibomlik egy igen érdekes hattyú, mely nemzetközi színvonalon szárnyal. A mozgás kerete persze a nagy globális vörös eltolódás, a vörösbor-fogyasztás nálunk is epidémiaszerűen zajló terjedése.

Szerző által szervezett polgári kör, a HMPK (Halál a Májra Polgári Kör) a múlt hét végén Egerben vizsgálgatta az anyagot. Dr. Póknál ütköztünk a vázolandó kékfrankosba. Mondhatom, sokféle kékfrankossal ismerkedtem mostanában áldozatos munkám során, egészen fekete, komplex, profin barrikolt, burgundis-piemontos cuccokkal, de dr. Pók kékfrankosa az egyik legszebb. Holott nem követi a divatot. Tiszta képlet, harmónia, gránátba hajló rubin, fűszeres, tiszta illat (borsosság, keserű mandula, szőlő és gyümölcssajt), fanyar savak (Eger nagy erénye), finom tannin és pasztózus ízek (szilva és meggy-befőtt), elegancia és karcsúság. Korszerűtlen, szimpatikus bor, az egyéniség erejét és összhangját sugallja. Kis birtok ez a maga öt és fél hektárjával és olyan 25 ezer palackjával, de nagyon rendben van.

Hát mit együnk ehhez a nem bordóis-barrikos ízélményhez, ladies and gens? Jó kis magyaros cuccokat. Paprikás chicken. Lecsó. Kakaspörkölt. Vörösboros marhapörkölt tarhonyával. Dr. Pók amúgy is tökös magyar borokat készít, azaz nem trendi, a tájat kifejező, ászokhordóban és palackban érlelt, tüzes, elegáns történeteket, melyek távol vannak mind a reduktív pettingboroktól, mint a barrikolt francúzoktól. Jó kis füstölt sonka, stifolder, kemény sajt, Rizs Ottó. Hüvelyesek, mármint bab, borsóka, ilyesmik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.