Gazdaság

AGRÁREXPORT-TÁMOGATÁS – Pót-pótpénzek

A szaktárca vezetői által szükségesnek tartottnál 2 milliárd forinttal kevesebb központi forrástöbbletre számíthat az agrárszektor az év hátralévő részében. Emiatt félő, hogy a hatályos szubvenciós kulcsokkal az agrárexport-támogatási keret nem “húzza ki” az év végéig, s újabb pénzügyi intézkedésekre lesz szükség.

Az idei költségevetési törvény tervezett módosításával újabb 7 milliárd forinttal gyarapodik majd az ez évi agrártámogatási kassza – döntött a kormány. Kis Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára szerint ez 2 milliárddal kevesebb a szükségesnél, várhatóan tehát nem lesz elegendő a szárnyaló agrárkivitel támogatására. A szubvenciós kulcsokon azonban az államtitkár szerint az év végéig akkor sem változtatnak, ha elfogy a támogatásra szánt pénz. Így a kimagasló, akár 3 milliárd dollárt is meghaladó élelmiszer-gazdasági kivitel finanszírozására az év vége felé ismét más pénzügyi megoldást kell majd találni. (Az agrár-költségvetési hiány azért keletkezett, mert az FM – elsősorban a tavalyi exportrekord támogatása miatt – túlköltekezett, az elmaradt kifizetéseket pedig az idei támogatási kassza rovására teljesítette a minisztérium. A tavalyi és az idei kiviteli rekordnak a következménye, hogy július végére az 1996-os exporttámogatási fejezet 87 százaléka elfogyott.)

Az agrár-külkereskedelem eddigi “részeredménye” is azt vetíti előre, hogy szükség lehet a pót-pótpénzre. A kivitel az előző év azonos időszakához képest ugyanis 13,6 százalékkal növekedett, a behozatal pedig 9 százalékkal csökkent. Augusztus elején az egyenleg már 1,2 milliárd dolláros aktívumot mutatott, míg tavaly év végén 2 milliárd dollárt ért el.

A kárpótlás végrehajtása kapcsán is pénzügyi segítséget vár az agrártárca az idén. A földrendező bizottságoktól megörökölt feladatok ellátásához is mintegy 1,7 milliárd forint többletre, a biztonságos ellátás érdekében 2-2,5 millió tonnára növelt központi gabonakészletek finanszírozására is milliárdokra lenne szükség.

Nemcsak az idei pótpénzekért, hanem már az 1997-es agrártámogatásokért folytatott harc is megkezdődött. A pénzügyi lobby az idei eredeti kerettel azonos, mintegy 85 milliárd forintot, az agrártárca 105 milliárdot, az érdekképviseletek pedig a reálérték megőrzése érdekében 125-130 milliárd forint támogatást tartanak indokoltnak. Ezek a számok persze alaposan megváltoznak majd a költségvetési vitában. Az agrártárca vezetői mindenesetre olyan támogatási fedezetet szeretnének a jövőre, amely nem “töri meg” az ágazat exporttermelő képességét, dinamikáját, és lehetőséget ad az eszközök fejlesztéséhez is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik