Gazdaság

TELEKOMMUNIKÁCIÓ – Német piacliberalizálás

admin
admin

1996. 07. 03. 00:00

A német parlament két házának döntése értelmében 1998-ban megnyílik az ország telekommunikációs piaca a konkurencia előtt. A múlt hét közepén megszavazott törvénytervezet a piaci szereplők kötelezettségeivel nem foglalkozik.

Atartományok hiába igényelték, hogy a törvény a vállalkozásoknak biztosított licenceket kösse bizonyos ellátási kötelezettségekhez, az elfogadott jogszabályterv csak általánosságokban fogalmaz. Ugyanakkor az ősszel tőzsdére készülő Deutsche Telekom számára nagy jelentőségű volt a kereteket meghatározó törvény megalkotása, amelynek érvénybelépését követően minden vállalkozásnak lehetősége nyílik telefonszolgáltatás nyújtására, új hálózatok létesítésére.

1998 után a jelenleg még állami Deutsche Telekomnak fel kell vennie a versenyt két nagy riválissal, az egyik az RWE, Thyssen és Viag, a másik a Mannesmann és a Veba szövetsége.

Ami a Deutsche Telekom privatizációját illeti, azzal kapcsolatban még elég nagy a bizonytalanság. Néhány napja az igazgatóság elnöke Ron Sommer elismerte, hogy 1996 novemberében a frankfurti és a New York-i tőzsdére bevezetik a társaság részvényeit, ám a tervezett ázsiai bevezetés helyszíne még kérdéses.

A Deutsche Telekom egyébként 1995-ben alakult részvénytársasággá, és az évet 5,3 milliárd márkás nettó nyereséggel zárta. A termelékenység 9 százalékkal javult a társaságnál, amelynek adósságállománya mintegy 110 milliárd márkát tesz ki.

A cég agresszív kereskedelmi politikája az utóbbi időben kiváltotta az EU-hatóságok nemtetszését. A német kormány a múlt hét elején, megelőzve a brüsszeli szankciókat, elkötelezte magát a tarifák kétlépcsős korlátozására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.