Gazdaság

TELEKOMMUNIKÁCIÓ – Német piacliberalizálás

A német parlament két házának döntése értelmében 1998-ban megnyílik az ország telekommunikációs piaca a konkurencia előtt. A múlt hét közepén megszavazott törvénytervezet a piaci szereplők kötelezettségeivel nem foglalkozik.

Atartományok hiába igényelték, hogy a törvény a vállalkozásoknak biztosított licenceket kösse bizonyos ellátási kötelezettségekhez, az elfogadott jogszabályterv csak általánosságokban fogalmaz. Ugyanakkor az ősszel tőzsdére készülő Deutsche Telekom számára nagy jelentőségű volt a kereteket meghatározó törvény megalkotása, amelynek érvénybelépését követően minden vállalkozásnak lehetősége nyílik telefonszolgáltatás nyújtására, új hálózatok létesítésére.

1998 után a jelenleg még állami Deutsche Telekomnak fel kell vennie a versenyt két nagy riválissal, az egyik az RWE, Thyssen és Viag, a másik a Mannesmann és a Veba szövetsége.

Ami a Deutsche Telekom privatizációját illeti, azzal kapcsolatban még elég nagy a bizonytalanság. Néhány napja az igazgatóság elnöke Ron Sommer elismerte, hogy 1996 novemberében a frankfurti és a New York-i tőzsdére bevezetik a társaság részvényeit, ám a tervezett ázsiai bevezetés helyszíne még kérdéses.

A Deutsche Telekom egyébként 1995-ben alakult részvénytársasággá, és az évet 5,3 milliárd márkás nettó nyereséggel zárta. A termelékenység 9 százalékkal javult a társaságnál, amelynek adósságállománya mintegy 110 milliárd márkát tesz ki.

A cég agresszív kereskedelmi politikája az utóbbi időben kiváltotta az EU-hatóságok nemtetszését. A német kormány a múlt hét elején, megelőzve a brüsszeli szankciókat, elkötelezte magát a tarifák kétlépcsős korlátozására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik