Gazdaság

OMK-PROGNÓZIS – Bizakodó menedzserek

admin
admin

1996. 06. 19. 00:00

A cégvezetők a tavalyinál kedvezőbben ítélik meg a gazdaság helyzetét és kilátásait, noha ezt a vállalati mutatók nem mindig támasztják alá.

Ahazai menedzserek között az elmúlt egy évben 18 százalékkal csökkent azok aránya, akik a gazdaság állapotát borúlátóan értékelik; a közepes osztályzatot adók aránya emelkedett, míg a helyzetet egyértelműen jónak minősítőké lényegében változatlan maradt. A kilátásokat illetően a kép még optimistább: a kiemelt ágazatokban a javulást váró vezetők aránya lényegesen nőtt, a romlást prognosztizálóké viszont számottevően csökkent.

A fenti tendenciák azokból az interjúkból rajzolódnak ki, amelyeket a munkaügyi központok és kirendeltségek idén márciusban közel ötezer cég vezetőivel készítettek – ez a kör a jogi személyiségű cégek foglalkoztatottainak egyharmadát alkalmazza. Hasonló felmérésekre alapozva az Országos Munkaügyi Központ (OMK) immár tizedik alkalommal adott rövid távú prognózist a gazdasági, illetve munkaerő-piaci folyamatok várható alakulásáról.

Az elmúlt héten ismertetett kutatás gazdálkodási adatai a menedzserek fenti optimizmusát nem mindenben támasztják alá. A felmérés szerint a cégek kapacitás-kihasználtságának évek óta tartó növekedése megáll – a korábbi trend csak az ezer főnél többet foglalkoztatóknál folytatódik. A cégek kétödöde a rendelésállomány növekedésére, egynegyede csökkenésére számít – ez hasonló a korábbi időszakhoz. (Igaz, a feldolgozóiparban az átlagosnál lényegesen kedvezőbben alakul a kereslet, s a második félévi kilátások is biztatóbbak.) Az értékesítési esélyek bővülésére számító cégek arányának korábbi emelkedése ugyancsak megállt, s a gazdálkodást változatlanul gátolja a nagyarányú körbetartozás – a mintában szereplők kétharmada továbbra is behajthatatlan követelésekkel küszködik.

Az év második felében a foglalkoztatottak száma némileg tovább csökken. (Ebben az elbocsátásoknak, illetve felvételeknek viszonylag kis szerepük lesz – a munkaerő-piaci mozgásokra inkább a kilépések és a közös megegyezésen alapuló megállapodások hatnak majd.) Ezzel együtt a felmérés készítői úgy vélik, hogy az év végén a regisztrált munkanélküliek száma a félév végi létszám körül, vagyis 465-485 ezer fő között várható. Ez a szám azonban csak a munkaerő-piaci folyamatok várható alakulását veszi figyelembe, s nem számol két alapvető jogszabályváltozással. Az egyik azt mondja ki, hogy a jövedelempótló támogatást ezentúl maximum két évig lehet folyósítani, míg a másik nyomán az eddigi segélyezés helyett aktív programokkal igyekeznek a pályakezdő munkanélküliek helyzetét enyhíteni. E két változás következtében nem kizárt, hogy a regisztrált munkanélküliek száma a prognózisnál 40-50 ezer fővel alacsonyabb lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.