Gazdaság

RICHTER GEDEON RT. – Előnye a hátránya

admin
admin

1996. 04. 10. 00:00

Beruházásba fogott a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt., az egyetlen a nagy magyar gyógyszergyárak között, amelyik külföldi szakmai befektető nélkül működik. Az invesztíció azonban csak piaci pozíciójának megőrzését teszi lehetővé, kapacitásfejlesztést nem. A cég abban is eltér magyar társaitól, hogy nem specializálódott egyes termékcsoportokra.

Hétmilliárd forintos beruházásra készül a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. A pénzt egy szilárd gyógyszereket gyártó és csomagoló részleg, egy gépesített raktár és egy, a termékfejlesztéshez szükséges félüzem megépítésére költik.

“Az új részleg alig növeli a gyár kapacitását, inkább csak a minőség fejlesztését szolgálja – mondta Chikán Tamás, a cég beruházási és karbantartási igazgatója. – Erre azért van szükség, mert a termékek értékesítésénél egyre fontosabb követelmény, hogy a gyártás és a kutatás körülményei megfeleljenek a nemzetközi előírásoknak. Így a fejlesztések célja elsősorban a piaci pozíció megőrzése.” Azért is nélkülözhetetlen ez a fejlesztés, mert a Richter 1995-ös, 27,4 milliárd forintos árbevételének kétharmada az exportból származik.

A beruházást a vállalat nyereségéből és az 1994. évi 5,2 milliárd forintos tőkeemelésből finanszírozza. Ezt azért is megteheti, mert 1995-ben az adózás előtti eredménye meghaladta a 7,7 milliárd, üzleti eredménye pedig az 5,5 milliárd forintot. Az alaptőke-emelés egy részéből kifizették a cég összes forinthitelét. Így a Richternek már csak export-előfinanszírozást szolgáló devizakölcsönei maradtak, amit nem sok magyar cég mondhat el magáról.

A társaság mostani beruházása egy 1994-ben kezdett, nagyobb fejlesztési program része, amelyre adókedvezményt is kaptak. Mindezt ráadásul úgy szerezték meg, hogy nem vállaltak kötelezettséget új munkahelyek teremtésére.

A Richternél 1992-ben kezdődött az új időszámítás, amikor új vezetés került a társaság élére. A legfőbb cél a minőség javítása volt. A mai termelési kapacitás ugyan már a nyolcvanas évek végén kiépült, de a minőséget elsősorban a szovjet piac követelményeihez igazították. Az elsődleges feladat ennek javítása volt, de nemcsak a termelési, csomagolási eljárások, hanem a kutatás-fejlesztés és a gyár belső infrastruktúrája, például a raktározás, anyagmozgatás tekintetében is.

A Richter a magyar piacon jelentős tényező, hiszen az Egis gyógyszergyár után a második helyet foglalja el mintegy 10 százalékos részesedésével. A hatóanyagot és készterméket egyaránt előállító cég, szemben az egy vagy néhány termékre specializálódott többi gyógyszergyárral, 150 féle terméket gyárt. Ehhez 25 gyártási technológia tartozik. Ez a korábbról maradt adottság a cég piaci stratégiájának alapja, de gazdálkodása minden bajának okozója is.

Elindítottak ugyan egy fokozatos termékleépítést, de nem szívesen szabadulnak meg semmitől sem. Hiszen piaci stratégiájuk az – nem is lehet más -, hogy nem “tarolnak” egy-egy termékkel a világpiacon, hanem megkeresik a piaci réseket, és ott ugranak be kisebb mennyiségekkel. Például, ha valamelyik nagyobb gyógyszergyárnál valamiért leáll a termelés, és nem tudja ellátni a piac egy részét az adott termékkel, ide befér a Richter a kisebb mennyiségeivel.

Mindennek persze az a hátránya, hogy akár hosszabb ideig is állhat kihasználatlanul egy-egy üzemrész; ilyenkor az ott dolgozókat vagy átcsoportosítják, vagy kényszerszabadságra küldik. Mivel gyakran szükség lehet a munkásokra, csak lassan építik le a létszámot. Ez pedig költséges mulatság, hiszen az energiát és béreket majdnem ugyanúgy kell fizetni, mintha a termelés változatlanul folyna.

A négy és fél ezer alkalmazottnak ma már csak mintegy negyede dolgozik a közvetlen termelésben. Az arányok úgy tolódnak el, hogy egyre többen vannak a marketing és a kereskedelem területén, de a kutatás-fejlesztésben tevékenykedők száma is növekszik. Az egyszerűbb szolgáltatásokat leépítik, és külső vállalkozásoknak adják ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.