Élet-Stílus

Pontyból készült az Év Strandétele

24.hu
24.hu

2017. 08. 12. 14:15

Az Év Strandétele díjat idén a füstölt pontyból készült Pulled Ponty (Húzott Ponty) fantázianevű bagel szendvics nyerte.

Bezerics Dániel specialitása a keszthelyi és balatonboglári Palettában, valamint az idén indult Pavilon fonyódi strandbüfében kapható, egy igazán különleges és minden aelemében kiváló balatoni alapanyagokra épülő strandétel:  bagelbe, pontosabban vajas körkiflibe töltött ponty hasaalja ordával, bébispenóttal és fokhagymakompóttal.

Bezerics Dániel rendkívül sokat foglalkozik a balatoni régió értékeinek, legjobb alapanyagainak megismertetésével, így nem lehet véletlen, hogy tavaly is az ő étele nyert, amire nagyon büszke, de jövőre már nem kíván indulni a versenyen, inkább a zsűrizésben segítene.

A verseny előválogatását idén is a We Love Balaton portál végezte, a végső döntést pedig három gasztro-újságíróból (Magyar Konyha, Index, We Love Balaton) álló szakmai zsűri hozta meg.

Kiosztottak egy az Év Felfedezettje különdíjat is, amit egy fenyvesi strandbisztró, A Konyhám kapott. Ők tortizza névre keresztelt tortilla-pizzával neveztek.

A versenyt szervező Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor szerint sorra nyílnak az újabb strandbisztrók a Balatonnál, és a tapasztalatok szerint a korábbiak is újítanak, fejlődnek, ezért az idei verseny szorosabb volt, gyakorlatilag mindegyik döntős megérdemelte volna az országos elismerést.  Jól szerepelt a keszthelyi városi strandon tavaly nyílt Vitorlás büfé túrógombócos eperlevese és a korábban díjazott badacsonyi Kishableány Mekk Málna nevű gluténmentes ciroklisztes bagettben tálalt grillezett kecskesajtos szendvicse is.

A Balaton körül több helyen egyértelmű gasztrotrendként jelentek meg a minőségi kreatív szendvicsek. A Neked főztem nevű strandbüfé is sajtos-kovászolt babos malacpofa szendviccsel indult. A fövenyesi Kalóz, akik két éve, a legelső ilyen verseny nyertesei voltak, idén egy lencsesalátával és hagymalekvárral tálalt különleges fűszerezéső kenesei Pörc kolbásszal indultak, ami a hazai strandbüfékben fontos kategóriában tudott újat mutatni és a legmagasabb minőséget képviselni, de a nagyon erős mezőny ellenére a zsűri csak egy ételnek ítélhette oda a fődíjat.

Az üdülőrégió ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja az Év Strandétele díjjal a vendéglátós szakemberek tudásának jobb elismerése mellett a tájidegen elemek helyett a balatoni alapanyagok népszerűsítése a büfékben, ami nemcsak egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minőség, de gazdaságilag is sokkal kedvezőbb a régiónak, ha a helyi termelőket részesítjük előnyben. Ezt szolgálja a kör két éve meghirdetett Beach Food programja is.

A cél, hogy frissen, helyi alapanyagokból készített kreatív ételek jelenjenek meg minél több helyen a jellemzően import mirelit tömegáruval, például a hekkel szemben

– mondta Kardos Gábor, aki szerint hosszú idő után először sikerült megfordítaniuk a trendet, mert a balatoni Beach Food hatása már Budapesten is érezhető, mivel Bíró Lajos idén nyitotta meg hasonló szellemben Laza Pala strandbisztróját a Palatinus strandon. Tehát ez esetben nem egy új fővárosi gasztro trendet vettek át a Balatonnál, hanem fordítva. Ez is mutatja a balatoni Beach Food sikerét.

(kiemelt kép: Kőrösi Tamás- We Love Balaton)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.