Élet-Stílus

Íme, a 27 éves nő, aki pontosan emlékszik élete minden egyes napjára

Emékszel mi volt rajtad tegnap? Vagy hogy milyen bögréből ittad a reggeli kávéd? Esetleg arra, hogy mit ebédeltél?

Apró, mindennapi dolgok, amelyeket már észre sem veszünk, mert úgynevezett automata üzemmódban csináljuk őket. A memória egy olyan képesség, ami az idő előrehaladtával megkopik, egyre nehezebben jutnak eszünkbe dátumokat, időpontok, vagy épp az, hogy hova tettük a távirányítót.

Ilyen gondjai alighanem soha nem lesznek a 27 éves Rebecca Sharrock-nek, aki egy nagyon ritka betegségben, a HSAM-ben (Highly Superior Autobiographical Memory) szenved. A magas fokú autobigrafikus memórizavarral születettek nemes egyszerűséggel minden napjukra emlékeznek, szinte a születésüktől fogva.

Rebecca 12 évesen fedezte fel, hogy más mint a többiek, ő ugyanis szinte minden egyes napjára emlékszik. Állítása szerint még arra is, amikor az első születésnapját ünnepelte a család. A nő még arra is képes, hogy visszaidézze azt a “ciki ruhát”, amit a szülei aznap ráadtak.

Rebecca nemcsak egy specifikus emlékre vonatkozóan tud emlékeket lehívni a memóriájából, hanem minden apró részletet képes felidézni. Akár azt is meg tudja csinálni, hogy egy tetszőleges napot kiválasztva elmondja, hogy aznap milyen idő volt, milyen események történtek vele.

A lány ezek mellett szóról szóra el tudja mondani a kedvenc regényeinek, a Harry Potter könyveknek a történetét.

Rebecca emellett képes arra is, hogy egy-egy korábbi pillanatot felidézve eszébe jussanak a korábbi gondolatai. Példának egy fotót hozott fel, amelyen még kisbabaként beültették a volán mögé. A lány emlékszik, hogy az első születésnapja egy valóságos trauma volt, amelyre gondolva még a mai napig sírnia kell. Rebecca saját elmondása szerint az édesanyja aznap egy “viszketős” ruhát adott rá, amelyben nem érezte jól magát, valamint kapott egy Minnie Mouse plüssjátékot, amelynek retteget a mosolyától.

Ez az eset remekül mutatja, hogy HSAM zavarban szenvedők milyen nehezen dolgoznak történéseket, ugyanis ők tényleg nem felejtenek, legyen szó jó, vagy akár rosssz emlékről. Rebecca az egyike annak a 80 embernek, akik ebben a ritka betegségben szenvednek.

A sors iróniája, hogy a lány mostoha apjának az édesapja, akit úgy szeret, mintha vérszerinti rokona lenne, alzheimer-kórban szenved.

Daily Mail

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik