Élet-Stílus
65278218 - carbon monoxide alarm mounted to interior wall

Jelez a szén-monoxid-riasztó – most mit tegyek?

24.hu
24.hu

2017. 01. 09. 10:59

Semmiképpen ne essünk pánikba, hiszen éppen azért vásároltunk és szereltettünk fel ilyen berendezést, hogy ha baj van, azt időben jelezze. A riasztó csak a dolgát teszi. Most nézzük, nekünk mi a teendőnk ilyenkor.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Tehát mi mindent de mindent megtettünk magunk és családunk védelmében a szén-monoxid, a csendes gyilkos ellen. Ellenőriztettük a kéményt, szakembert bíztunk meg a fűtőberendezés karbantartásával és hogy biztosak legyünk a dolgunkban, még szén-monoxid-riasztót is felszereltettünk. Abból sem a legolcsóbbat, hanem minősített terméket, és szakembert bíztunk meg a beüzemeléssel, tehát a készülék a megfelelő helyen van és üzembiztosan működik. Azaz, ha riaszt, akkor valóban fennáll a mérgezés veszélye. És bár soha nem gondoltuk volna, mégis megszólal.

A mi teendőink ebben az esetben a következők:

  • Nyissuk ki az összes ablakot és ajtót a lakásban, hogy a mérges gáz minél előbb távozzon.
  • Ha lehet, haladéktalanul kapcsoljuk le a kazánt vagy a konvektort.
  • Hagyjuk el a lakást, miközben továbbra is szellőztetünk, és semmiképpen ne menjünk vissza, amíg szól a riasztó.
  • A szén-monoxid-mérgezés tipikus tünete a fejfájás, a szédülés, a hirtelen, szokatlan fáradtság. Ha magunkon vagy bárki máson ezeket észleljük, kérjünk azonnal orvosi segítséget.
  • Semmiképpen ne kapcsoljuk vissza a fűtést, amíg megfelelő szakember nem ellenőrizte a rendszert és nem végezte el a szükséges beavatkozásokat.
  • Ha pedig mindezen túl vagyunk, gondoljuk át alaposan: a riasztó soha nem váltja ki a fűtőberendezés évi rendes karbantartását.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.