Élet-Stílus

Kóstolt már teknős levest és aligátor hotdogot?

Az Egyesült Államok elég nagy ahhoz, hogy a tipikus amerikainak nevezett ételek mellett minden térségnek meglegyenek a sajátos ételei is. Louisiana állam legnagyobb városa, New Orleans sem a hamburgeréről híres, konyhaművészetén a 17. században ide érkező európaiak erős befolyása érződik, ahogy az afrikaiaké és a latin-amerikaiaké is. A város telis-tele van jó éttermekkel, Amerika számos részével ellentétben kifejezetten ízletesen főznek.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A kulcsszó a cajun és a kreol. Az úgynevezett cajun konyha a Louisianába 250 évvel ezelőtt érkezett francia telepesek sajátja: egyszerű ételek rizzsel, sok zöldséggel, fűszerrel. A kreol konyha az európai mellett afrikai, karib gyökerekkel rendelkezik, gyakran használja a tenger gyümölcseit, mindkettőre jellemző az erős fűszerezés, a csípős ízvilág.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Louisiana egyik legismertebb fogása a folyami rák, ami errefelé a helyiek szerint olyan finom, mint sehol máshol a világon. A vidék mocsaras terepe és a Mississippi delta torkollata ideális terepet ad a rákhalászatra, így New Orleans városában is könnyen hozzáférhető a friss “crawfish”, amit a legtöbbször főzve és csípős fűszerezéssel tálalnak.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A jazz szülővárosának két híres tradicionális szendvicse is van. Az egyik az olasz bevándorlók által ismertté tett muffuletta, amely egy kettévágott nagy kerek, szezámmaggal megszórt zsemle, belül sosem látott vastagságban sonka, szalámi, sajt és olivabogyó szeletekkel. A másik a minden sarkon kapható Po-Boy (Poor Boy) szendvics. A ropogós francia bagett általában sült tengeri herkentyűkkel, bárány vagy csirkehússal van töltve, de néha aligátorhúst is tesznek bele. Kifejezetten finom, bár egy-egy szaftosabb verzió esetén érdemes váltóruháról gondoskodni. 2007-től kezdődően egyébként a Po-Boy-nak már saját gasztronómiai fesztiválja is van New Orleans-ban.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Ugyancsak népszerű és mindenhol megtalálható a luisianai kreol konyha jellegzetes étele a gumbó, amit sűrű, csípős rizses levesnek nevezhetünk leginkább, többféleképpen rákból, csirkéből, zöldségből is elkészíthető. A város másik fő attrakciója a teknősbékaleves, amit leginkább egy nagyon sűrű és erős, pörköltekhez lehetne hasonlítani. Sok helyen árulják, de nem kifejezetten olcsó, ugyanis az alapanyagot viszonylag nehéz beszerezni.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Elsőre furcsa lehet, hogy számos helyen aligátorból készült ételeket is árulnak. A piaci kifőzdéktől a fehérabroszos éttermekig mindenütt kínálják az aligátorhúst a legkülönbözőbb formákban. Kapható aligátoros virslivel készült hotdog, aligátor omlett, rántott aligátor, szárított-füstölt aligátor húsból készült csemege, szendvicsek és még millió variáció. Az állatvédők megnyugtatása végett: aligátorok tízezrével élnek Luisianában és kontrollált keretek között legálisan fogyaszthatóak.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Már világszerte ismert, de mégis helyi nevezetesség a Tabasco mártás, amit Luisiana állam egyik szigetén gyártanak. A chilipaprikából, sóból és ecetből álló csípős mártás nem hiányozhat egyetlen étterem asztaláról és bolt polcáról sem. Érdekesség, hogy New Orleans városában olyan bolt is működik, ahol több mint százféle csípős mártást kapni. Itt mindenki kiválaszthatja a saját fokozatának megfelelő erősségű csípős szószokat, és kedvére válogathat az ízek közül.

New Orleans népszerű édességéről, a pralinéról se feledkezzünk meg. Sok üzlet saját készítésű friss tejkaramellára hasonlító, magvakkal készült pralinét árul, amelyek a vásárlók szeme előtt készülnek el, és igazán finomak.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Ajánlott videó

Olvasói sztorik