Family in living room with remote control and flat screen television
Élet-Stílus

Itt a bizonyíték: depresszióssá tehet kedvenc sorozatunk

24.hu
24.hu

2016. 03. 09. 14:18

A legújabb tömeges civilizációs betegségre hívja fel a figyelmet egy tanulmány. A hülyére ivás (binge drinking) analógiájára itt a hülyére sorozatozás, mely hazánkban is létező jelenség.
Korábban a témában:

A binge drinkig annyit tesz, hogy a delikvensek – csoportba verődve – rövid idő alatt rengeteg alkoholt fogyasztanak, azzal a céllal, hogy tudatvesztésig igyák magukat. A fenti jelenség világszerte elterjedt, ahogyan a binge watching is, melyre a Toledói Egyetem hívta fel a figyelmet.

„Már mindenki csinálta”

Az új jelenség a megváltozott sorozatnézési szokások eredménye, hiszen a számítógépes letöltések vagy a hazánkban is egyre inkább elterjedő Netflix korlátlan hozzáférést biztosít kedvenc sorozatainkhoz. A Vice cikke is azt emeli ki, hogy gyakorlatilag a fiatalabb generációk közül nincsen olyan, aki ne esett volna a hülyére sorozatozás bűnébe. A tanulmány definíciója szerint, aki egy nap egybefüggően két óránál többet bámul sorozatokat (négy House of Cards), az binge watchingol. Nem meglepő, hogy az egyetem által megkérdezettek 77 százalékára volt ez igaz, míg 35 százalékuk kóros sorozatnéző. Hazánkban sem jobb a helyzet, hiszen több mint három órát tévézünk naponta.

Egyre növekvő egészségügyi kockázat

Mivel a „hagyományos” tévézés, különös tekintettel a képernyő előtt töltött idő, nagyban befolyásolja a szellemi és fizikai állapotot, megállapítható, hogy a binge watching egyre növekvő egészségügyi kockázatot jelent – írja a tanulmány.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.