Élet-Stílus

Lónyugtatóval gyógyítanák a depressziót

A mentális betegségek ma már világszerte egyre nagyobb problémát jelentenek, közölük is a depressziósok száma a legnagyobb. A felmérések szerint közel 350 millió ember lehet érintett, akik közül 45% a tradicionális gyógymódban, azaz a terápiában hisz. Akárhogy is, viszonylag sokan döntenek inkább a gyógyszeres kezelések mellett, pedig azok drágák és olykor többet ártanak, mint amennyit használnak. A legújabb gyógyszer, amit a depresszió ellen tesztelnek, az nem más, mint a ketamin, vagyis ismertebb nevén:

a lónyugtató!

Ezt az eredetileg nem emberi fogyasztásra készült gyógyszert rengetegen használják kábítószerként. A nagytestű állatok nyugtatására való gyógyszer az emberi szervezetben valami elképesztő pusztítást tud véghezvinni, emiatt a fogyasztó addig soha nem tapasztalt bódulatot érezhet.

gif: Tumblr

Ennek ellenére európai és amerikai kutatások is azt mutatják, hogy a megfelelő körülmények között adagolt ketamin hatásos lehet a depresszió ellen. Azok a páciensek között, akik ilyen gyógyszerkészítményt kaptak 75% volt a gyógyulási arány, ami kiemelkedő értéknek számít. Az amerikai pszichiáter Steven Levine, aki eddig több mint 600 depressziós beteget kezelt, még jobb adatokról számolt be. Az ő páciensei között az elmúlt években majdnem 80%-os volt a gyógyultak aránya.

Ez nem egy csodaterápia, a beteg nem úgy kel fel egyik napról a másikra, hogy mindent rózsaszínben lát, de sokaknak drasztikusan javul az életminősége.

Zárja szavait Levine. A ketaminos kezelés pontos kidolgozásán már az Amerikai Pszichiátriai Társaság is dolgozik, várhatóan ebben az évben fektetik le a hivatalos irányelveket, de egy dolog biztosnak látszik: csak az kaphatja meg ezt a fajta gyógymódot, aki súlyos depresszióban szenved.

Via

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik