Élet-Stílus

Kínában még a tápiókagyöngyök sem azok, aminek látszanak

Az évek óta hazánkban is hódító bubble tea gyöngyei Kínában nem biztos, hogy mindenhol tápiókából készülnek.

A Tajvanról indult, majd az egész világot meghódító bubble tea- (más néven boba-) őrülethez valószínűleg nagyban hozzájárultak a teában úszó puha, különböző ízesítésű, apró gömbök, melyek a tápióka gyökeréből készülnek – vagyis abból kellene készülniük.

A kínai Csingtao néhány teázója például merőben más módszerekkel teremtette meg az apró gömbök élményét, melyre másfél héttel ezelőtt derült fény: egy férfi CT-vizsgálata előtti napon fogyasztott bubble teája nem várt módon befolyásolta az egyébként éhgyomorra végzett tesztet – a férfi gyomrában furcsa fehér gömbök jelentek meg, amelyek egészen biztosan nem tápiókára utaltak, hiszen az addigra már lebomlott volna.

imgout
A CT-vizsgálat eredményén jól láthatóak az apró fehér labdák

Az esetről beszámoló tévécsatorna riportere megismételte a kísérletet – ugyanabban a bárban ivott, majd CT-felvételt készíttetett magáról. Az eredmény természetesen ugyanaz volt. Ezt követően rövid kutatást végeztek a város teázóinak dolgozói közt, mely egyértelműen azt mutatta, hogy a dolgozóknak fogalmuk sem volt arról, miből is készülnek a gyöngyök – sokan burgonyára, vagy keményítőre tippeltek, de akadtak olyanok is, akinek halvány fogalmuk sem volt az egészről. Nemsokára eljutottak a gyöngyöket beszállító céghez is, akik úgy gondolták, hogy

“amennyiben senki nem lesz beteg tőle, teljesen mindegy, miből készül.”

A vizsgálat természetesen folytatódott, és fényt derített a titokra – a jóval lassabban lebomló golyók szeméttelepekről kibányászott, kopott gumiabroncsokból és cipőtalpakból készültek, egy jókora adag találékonyság és ügyes kémikusok segítségével.

10814634125_b3ad1fac30_k
Így néznek ki a kocsonyás tápiókagolyók, amelyek a teába kerülnek

Az elkészült golyók önmagukban nem jelentenek veszélyt, de nagy mennyiségben bélelzáródást okozhatnak, amelynek megszüntetése rosszabb esetben csak operációval lehetséges.

Fotók: Kevin és wabisabi2015

Ajánlott videó

Olvasói sztorik