Élet-Stílus

Tényleg fontos, hogy magasabb legyen a férfi?

randi (randi, )
randi (randi, )

Eddig azt gondoltuk, a párkeresés során a nők egyik legfontosabb kritérium a férfi magassága. Ám manapság ez már nem így van.

Azért gondoljuk úgy, hogy a legtöbb nő szereti, ha partnere magasabb, mert így nagyobb biztonságban érzi magát mellette, és a környezetünk is ezt sugallja. De ez a kép azért is csalfa, mert a férfiak biológiai adottságaik miatt eleve erősebbek és nagyobbak fizikai értelemben.


Kép forrása: Thinkstock

Lengyel tudósok most megvizsgálták, mennyire igaz ez a teória, a magasságfaktor tényleg annyira lényeges-e a nők számára. Kutatásukban 210 heteroszexuális lengyel diákot kérdeztek meg, 18 és 34 év között.Az eredményeket a Piotr Sorokowski pszichológus vezette kutatócsoport publikálta. A férfiak esetében a válasz egyértelmű volt, őket egyáltalán nem érdekelte, hogy a kiválasztott nő mennyivel magasabb vagy alacsonyabb. Ők nyilván más fizikai adottságot tartanak fontosnak, bár ezekre a kutatás nem kérdezett rá.

A nőknél viszont az az eredmény jött ki, hogy nagy részük szereti, ha partnere magasabb nála. Ennek evolúciós oka lehet, hiszen a markáns külső jegyek (magasság, erős áll, férfiasság, izmos testalkat) azt sugallják, hogy a férfi egészséges és domináns, akinek örökítő anyagát tovább kell vinni. Ezért lehet fontos a méret a párválasztásban, ám mindez tudat alatt dől el. Kivétel természetesen van.

Kíváncsi, kik a kivételek? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik