Élet-Stílus

Döglött ámbráscetet árultak a neten

Már kétezer dollárnál tartott a licit, amikor leszedették a hirdetést a kandadai kisvárossal.

Múzeumok, iskolák, vagy kutatóintézetek figyelmét szerette volna felkelteni internetes hirdetésével a kanadai kisváros, Cape St. George. Az új-fundlandi település partjaira néhány nappal ezelőtt vetett ki a tenger egy 12 méteres ámbráscet tetemet. A városvezetés azt találta ki, hogy úgy szabadulnak meg a hatalmas tetemtől, hogy elárverezik. Hirdetésükben azt írják, hogy a szerencsés nyertes, egy impozáns bálnacsontvázzal lehet gazdagabb, csak a felesleget kell róla eltávolítani. A város kilencven kilenc centről indította a licitet, s csak egyetlen kikötést támasztott: a nyertesnek harminc napon belül el kell tűntetnie a tetemet a partról.

Egy ideig úgy tűnt a terv beválik, az ár kétezer dollárig kúszott. Ki tudja, a vásárlójelöltek talán úgy gondolták, hogy találhatnak a tetemben némi ámbrát. Az anyagot, melyet a cet bélrendszere választ ki a parfümipar használja. Egyetlen kilogramm belőle tíz- húszezer dollárt érhet.

Az üzlet azonban kútba esett: először az eBay vezetősége kérte Cape St. George városát, hogy vegyék le az oldalról a állattetemet, mert az árusítása ellenkezik az oldal alapelveivel. Aztán a érkezett egy szigorúbb felszólítás is, melyben az ország környezetvédelmi hatósága vádemelést helyezett kilátásba, ha a hirdetést nem tűntetik el gyorsan.

„Azt gondoltuk, hogy a partjainkra sodródott bálna kérdése a mi felelőségünk, s ha így van, akkor miért ne adhatnánk el?” – nyilatkozta a Telegram című lapnak Peter Fenwick, polgármester. Azt mondta, ha már eladni nem lehet, megpróbálják legalább azt elérni, hogy valaki ingyen elszállítsa a hatalmas bálnatetemet.

Mindeközben Cape St. George-tól 270 kilométerre, északra, Trout River városa is hasonló problémával küzd. Mint korábban megírtuk, náluk egy kék bálna tetemét vetette partra a víz. Ők attól tartanak, hogy a bomlás során keletkező gázok miatt az állat esetleg felrobbanhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik