Élet-Stílus

„Egy pillanatig se gondoltam, hogy 28 évesen rákos lehetek”

Hónapokon keresztül a legváltozatosabb kórokkal kezelték, mire egy elfeledett leletből végre kiderült: súlyos méhnyakrákja van.

Néhány napja meghökkentő poszt jár körbe a Facebookon egy belevaló, dögös lányról, aki bátran mutat be súlyos és alattomos betegségének, a ráknak. Ez a bizonyos belevaló lány, akiről a poszt szól, Szentesi Évi, a Style.hu 28 éves főszerkesztője, aki saját történetén keresztül próbálja felhívni nőtársai figyelmét a rákszűrés fontosságára – olvastuk a Marie Claire oldalán.


Bátran mutat be súlyos betegségének
Képek forrása: style.hu

A fiatal lány betegsége tavaly nyáron a semmiből bukkant fel, éppen akkor, amikor Évi egy állapotos barátnőjével cseverészett a Honvéd utcai lakása gangján. Mint írja, hirtelen vetélésszerű vérzés tört rá, és hiába került alig pár perc alatt orvoshoz, a diagnózis még sokáig váratott magára. Egész pontosan fél évet, miközben Évit több különböző orvos, több különböző betegséggel kezelte: volt, aki a fogamzásgátló tabletta váltását javasolta, más méhszájsebbel kezelte. November végén végül – egy újabb vérzésroham után – visszatért a legelső orvoshoz: tőle tudta meg, hogy áttétes méhnyakrákban szenved.

Mint kiderült az orvos az első alkalommal kenetet vett Évitől, ám a lelet eredményét már nem közölték vele. Amikor a lány rákérdezett, miért, az orvos azzal védekezett, hogy próbálták őt elérni, hívni, de nem sikerült. Majd azt is hozzátette, neki kellett volna visszamenni a leletért. Erre a pillanatra írásaiban így emlékszik vissza:

„És akkor sűrű pislogások közepette kezembe adták a júniusi leletemet, ami már akkor P4-es eredményt mutatott, azaz a diagnózis súlyos méhnyakrák. Köpni nyelni nem tudtam. Ők persze szabadkoztak, hogy hívtak, és hogy miért nem mentem vissza, de én akkor, ott nem akartam arra gondolni, hogy mi történt az elmúlt néhány hónap alatt, hogy ki mekkorát hibázott, hanem csupán annyi lebegett a szemeim előtt, mi lehet a következő lépés, és minél hamarabb, ergo azonnal cselekedjünk. Így kerültem másnap délben a Péterfy kórház nőgyógyászatára, a lehető legjobb kezekbe.”

Évi története egyébként nem egyedülálló. Európában méhnyakrák miatt minden 18. percben életét veszti egy nő. A betegség a mellrák után a második leggyakoribb halálok lett. Arra a kérdésre, hogy az Éviéhez hasonló esetben, ki felel a leletért, dr. Siklós Pál, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályának vezető főorvosa a Marie Claire-nek elmondta: nincs egységes előírás arra vonatkozóan, hogyan tájékoztassák az eredményekről a betegeket.

„Leggyakoribb, hogy személyesen rendelik őket vissza, ám sokszor azt tapasztalják, hogy az érintettek nem mennek el a leletekért. Kérésre előfordul, hogy postai úton küldik ki az eredményt, de a súlyos esetekre ilyenkor is külön figyelmet fordítanak.” Ennek ellenére véleménye szerint egyértelműen a beteg felelőssége és kötelessége, hogy utánajárjon a leletének.

Szeretné tudni, hogy áll azóta Évi gyógykezelése? Olvassa el a folytatást a Marie Claire oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik