Élet-Stílus

Ezért nem szédülnek el a balerinák

balerinacipő (cipő, )
balerinacipő (cipő, )

Gondolta volna, hogy az agyuk máshogy működik, mint az átlagembereké?

A balett-táncosoknak nem csak a lábujjuk különleges, hanem úgy tűnik, az agyuk is jól tűri a piruettet. A legújabb kutatás jelentős eltéréseket mutatott ki az agyszerkezetükben, amik megakadályozzák, hogy a végtelen forgások alatt elszédüljenek.

Ez arra utal, hogy a sok éves gyakorlás lehetővé teszi a táncosoknak, hogy elnyomják a belső fülben lévő egyensúlyi szervekből kiinduló jelzéseket, amitől egyébként elesnének. A Cerebral Cortex szaklapban megjelent tanulmány szerint a felfedezés segíthet a krónikus szédülésben szenvedő betegek kezelésében.

Normális esetben a szédülés a belső fül egyensúlyozó (vesztibuláris) szerveiből ered. Ezek a folyadékkal teli kamrák a folyadék mozgását érzékelő szőröcskék segítségével érzik meg a fej forgását. Miután gyorsan megfordultunk, a folyadék tovább mozog, amitől úgy érezzük, mintha még mindig forognánk.

A balett-táncosok azonban több forgást is el tudnak végezni szinte szédülés nélkül, és az eredmények szerint ez nem csak a tekintetük fixálásának köszönhető.

Kíváncsi, pontosan hogyan nyomják el a jelzéseket? Olvassa el a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik