Élet-Stílus

A napfénytől is kijöhet a herpesz

herpesz (herpesz, )
herpesz (herpesz, )

Bár igazán a hideg hónapokat szereti, nyáron sem vagyunk teljesen védettek herpesz ellen.

Ha valaki herpeszvírussal fertőzött, annak sajnos szinte minden pillanatban készen kell állnia arra, hogy a hólyagok előbb-utóbb jelentkeznek. Egy idő után természetesen ki lehet tapasztalni, hogy mi az, ami elsődleges kiváltó okként működik (például a lázas betegség vagy bizonyos fűszerek), de a herpesz megjelenése nem korlátozódik ezekre. Éppen ezért, nyáron sem lehet legyinteni a herpeszre – ugyanúgy megjelenhet, mint ősszel vagy télen. Lássunk néhány gyakori előzményt!

A nyári hónapokban is gyakori a megfázás, elég például, ha a légkondicionált irodából kimegyünk a hőségbe; az immunrendszer legyengülése szinte azonnal kiválthatja a herpesz megjelenését.

Sokaknál a stressz, az idegeskedés hatására jönnek ki a hólyagok. A melegebb hónapokban a vizsgák miatt érzett feszültség, vagy éppen a nyaralás, táborozás miatti izgalom miatt jelenik meg a herpesz. Az esküvőkre készülők sincsenek védve: ez az örömteli esemény is együtt járhat olyan stresszel, melynek hatására könnyen kialakulhatnak a hólyagocskák.

A napégés (mint bőrsérülés) is okozhatja a herpesz megjelenését, sőt van akinél már maga a napsütés is a kiváltó okok között szerepel.

A gyerekek gyakran kapják el táborozáskor, kiránduláskor a herpeszt már fertőzött társaiktól: a közös evőeszköz vagy pohárhasználat az egyik legjobb “módszer” arra, hogy egy életre megszerezhessék a vírust.

Nyáron a szerelmi kalandok is gyakoribbak: egy könnyű flörtből azonban örök “emléket” szerezhetünk, ha a partnerünknek herpesze van. Ilyenkor tilos a csókolózás és az orális szex, közösülni pedig természetesen csak gumióvszerrel szabad.

Szeretne még többet megtudni? Kattintson!

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik