Élet-Stílus

Ma este jön a mûholdesõ

A NASA legfrissebb elõrejelzése szerint amerikai idõ szerint a délutáni órákban, azaz a közép-európai idõzónában péntek este várható a Föld körül keringõ, busznagyságú távérzékelõ mûhold becsapódása. A legnagyobb darabja akár 136 kg is lehet.

A becsapódás helyérõl továbbra is az esemény elõtt mintegy 2 órával tudnak csak pontos információt mondani a NASA szakemberei.

Kritikus zónában vagyunk

Annyi azonban biztos, hogy a Föld körül keringõ távérzékelõ mûhold pályája az északi szélesség 57., illetve a déli szélesség 57. foka közötti sávot fedi le (lsd. ábra), azok, akik e “terület” felett tartózkodnak, biztonságban vannak. Oda egyetlen mûholddarab sem fog leesni. Hazánk azonban kiesik ebbõl a sávból, hiszen az északi félgömb 45° és 49° szélességi körei között helyezkedik el (pl. Budapest az északi szélesség 47,5° -on fekszik.)

A mûhold pályája (forrás: NASA)

A mûhold pályája (forrás: NASA)

A NASA szakemberek szerint 1:3200-hoz az esélye annak, hogy bárkit is megsebesítene a becsapódó részelemek valamelyike.

Akár 136 kg-os darab

A 20 éve a világûrbe telepített, Föld körül keringõ távérzékelõ amerikai mûhold (Upper Atmosphere Research Satellite, UARS) az atmoszférába belépve körülbelül 100 darabra fog szétesni. A NASA számításai szerint ezekbõl csupán a 26 legnagyobb fémelem éri majd el a Földet, míg a többi a súrlódás következtében keletkezõ hõtõl elég.

A 750 millió dollárba került mûhold legnagyobb leváló darabját 136 kilósra becsülik, az összesé pedig nagyjából 500 kg tömegû lesz. A mûhold becsapódását eleinte október elejére várták, de az élénk naptevékenység miatt a földi légkör kissé kiterjedtebb lett, így hamarabb fékezõdött le a pályafutása végét járó mûhold.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik