Élet-Stílus

Egy állam az elmúlt öt év kibertámadásai mögött?

Valószínűleg egyetlen állam áll az utóbbi öt év kiterjedt kibertámadásai mögött, amelyek nem kímélték a kormányok, különböző szervezetek és még az ENSZ rendszereit sem - derül ki a McAfee számítógép-biztonsági cég szerdán közzétett szakértői jelentéséből.

A 14 oldalas dokumentum, amelyet Dmitri Alperovitch, az amerikai cég kibertámadások elemzéséért felelős alelnöke készített, feltárja, hogy a vizsgált időszakban világszerte összesen 72 szervezet, kormány és vállalat esett ilyen támadások áldozatául.

A sértettek között van az Egyesült Államok, Tajvan, India, Dél-Korea, Vietnám és Kanada kormánya, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, továbbá egy sor vállalat, a védelmi szektorban érdekeltek éppúgy, mint a high-tech iparág képviselői. Az ENSZ esetében a hekkerek 2008-ban ütöttek rést a genfi titkárság számítógépes rendszerén, és közel két éven át temérdek titkos adatot fésültek át észrevétlenül.

“Hogy mi történik ezekkel az adatokkal, (…) az többnyire még mindig nyitott kérdés. Mindamellett még ha töredéküket használják is fel, mondjuk versenyképesebb termékek előállítása vagy egy kulcsfontosságú tárgyaláskor a rivális legyőzése céljából, a veszteség már ez esetben is egy komoly gazdasági fenyegetést jelent” – olvasható a jelentésben.

Vajon ki, na?

A McAfee egyetlen államot sejt a támadások hátterében, de a szóban forgó országot nem nevezi meg.

Egy hekkeléssel foglalkozó biztonsági szakértő azonban rámutatott: a felsorakoztatott bizonyítékok alapján valószínűsíthető, hogy Kína ez az ország. Jim Lewis elmondta, hogy a célpontok közül jó néhány birtokában olyan információk vannak, amelyek Peking számára különösen értékesek.

Renegát tartomány

Érdekes, hogy a 2008-as pekingi ötkarikás játékok kezdete előtt nem sokkal törték fel az IOC és számos nemzeti olimpiai bizottság rendszereit – emlékeztetett Lewis. A szakértő külön kiemelte az áldozatok sorából Tajvant, akire Kína köztudottan renegát tartományként tekint, és a kettejük közötti politikai viszony továbbra is feszültségektől terhes, még ha a gazdasági kapcsolatok az utóbbi években erősödni látszanak is. “Minden jel Kínára utal. Lehetnének az oroszok is, de sokkal több minden szól Kína mellett” – szögezte le a szakértő, hozzátéve, hogy bár az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is rendelkezik egy hasonló hadjárat végrehajtásához szükséges képességekkel, az kizárt, hogy az amerikaiak saját rendszereik ellen kémkednének, vagy a britek az amerikaiakat támadnák.

A McAfee szakértője tanulmányában figyelmeztet: bármely iparág jelentős súllyal rendelkező vállalata, amely értékes szellemi tulajdonnal és kereskedelmi titkokkal rendelkezik, veszélyeztetett a kibertámadások szempontjából. Ráadásul az áldozatok többsége csak ritkán szerez tudomást a hekkerek betolakodásáról és annak következményeiről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik