Élet-Stílus

Terjednek a táblák

Bár a fejlett világban már divatba jöttek a táblagépek, Magyarországra még csak most szivárognak be. Okostelefonból viszont egyre több van. Pár éve még furcsán néztek azokra, akik mobiltelefonon interneteztek vagy leveleztek.

Ám közben az iPhone bejáratott divatmárka lett, és egyre többen ismerik az androidos modelleket vagy a BlackBerryket. A Nokia és a Microsoft telefonpiaci összefogása pedig tovább árnyalja a képet. Az érintőképernyős készülékekből már tucatnyi érhető el a hazai üzletekben. Az alábbiakban körülnézünk az „okosok és a táblák” közt, hogy azoknak, akik ilyen kütyüket szeretnének, támpontot adjunk a választáshoz.

Terjednek a táblák 1

Kisokosok
Ha 2011 tavaszán szeretnénk okostelefonra váltani, már nem kell feltétlenül a 100 ezer forintos kategóriában keresgélni. Bár olcsó, nem kell szégyenkeznie a kínai ZTE által gyártott Blade-nek, amely a T-Mobile hálózatában startolt, de hamarosan más hálózatokban is elérhetővé válik. Az androidos készülék listaáron is csupán 39 ezer forint, hűségnyilatkozattal pedig akár már ingyen is elvihető. Ezért az árért persze nem a legizmosabb hardvert kapjuk, ám a 600 megahertzes processzor a 2.2-es Android kezeléséhez, e-mailezésre és napi internetes feladatokra még elegendő – persze tévére kötni és nagyfelbontású videókat lejátszani azért ne próbáljuk vele. A telefon 3,5 hüvelykes, felső kategóriás készülékekhez hasonló felbontású kijelzőjével ráadásul még kinézetre sem kelt „gagyi” hatást.

Szintén inkább az okostelefonok világába újonnan belépőknek ajánlható a már kissé korosnak mondható Samsung Galaxy Spica, vagy a Telenor külön márkaneve alatt kihozott Red Bull Mobile RBM2. Az ismerkedéshez, az első „tapogatózáshoz” megfelelő ár-érték arányúak ezek a készülékek, ám tény, hogy az igazi újdonságok nem ebben a szegmensben várhatóak.

Nagyokosok
A február közepén megrendezett barcelonai mobilvásár, a Mobile World Congress újdonságai várhatóan már az év első felében megjelennek Magyarországon is. A gyártók a katalán fővárosban egyértelműen a bivalyerős hardverekre, a drágább játékszerekre koncentráltak. Akik valóban szeretnék kihasználni az érintős mobilok „okosságát” (és kicsit többet tudnak áldozni egy készülékre), a közeljövőben mindenképpen találhatnak pár csemegét. A Sony Ericsson Xperia sorozatának legfrissebb tagja az Arc fantázianevű modell, amely nevét kissé homorú, ívesen hajlott hátlapjáról kapta. A 4,2 hüvelykes kijelzővel szerelt készülék szupervékony kialakítású, a kijelzőre pedig kissé szerénytelenül biggyesztették a Reality Display nevet – az iPhone 4 megjelenítőjére rímelő elnevezésből az mindenképpen látszik, hogy a gyártó a képalkotásra helyezi a hangsúlyt. Hasonló koncepcióval indul az LG Optimus Black is: az általunk már élőben is tesztelt készülék 4 hüvelykes kijelzője hangzatos fantázianév nélkül is csodaszép, szemre azonnal látható a részletgazdagabb, erősebb és színtelítettebb képminőség.

Nagy változást hoz az a februári bejelentés is, miszerint a Nokia új okostelefonjain hónapokon belül már a Windows Phone 7 szoftver fog futni. A gyártó N8 jelű, még Symbian rendszerre épülő, csúcskészülékének utódja így minden bizonnyal felforgathatja majd némiképp a piacot. Akkor is, ha a Windows Phone 7 egyebek közt a HTC, az LG és a Samsung modelljein már 2010 őszén sikerrel debütált.

Terjednek a táblák 1

Metamorfózis: telefonból netbook
Az idei okostelefonos trendek legerősebbje a hardver felturbózásáról szól, mégpedig a kétmagos processzorok használatával. Az eddig csak számítógépekben megszokott technológia segítségével valóságos mobil erőművek jelennek meg. Lehetőségünk nyílt kipróbálni a Magyarországra május elején érkező LG Optimus 2X-et, (jobbra) amelyet duplamagos, 1 gigahertzes Cortex A9 hajt: a csúcskészüléken több, erősen hardverigényes alkalmazást is futtattunk, ám egyszerűen lehetetlennek bizonyult lelassítani.

A két mag egyértelműen közelebb hozza az okostelefonokat a miniszámítógépes használati módhoz. Ezt az erőt leginkább a Motorola Atrix (balra) érzékeltetheti: a szintén duplamagos mobilhoz egy olyan dokkoló is rendelhető, amely netbookot varázsol a telefonból.

Nem csak Droidoké a világ
Természetesen a márciusban debütált iPad 2 és a megannyi Android-tablet mellett más operációs rendszerekkel próbálkozó versenyzők is ringbe szállnak. A biztos harmadik a Microsoft: a cég az Apple és Google terepévé vált táblapiacon nagy erőkkel igyekszik megvetni a lábát a Windows 7 rendszer tablet verziójával. Az ügynek több nagy gyártót sikerült megnyernie, többek közt az Acert, az Asust, a Fujitsut, az említett Lenovót, az MSI-t, a Samsungot, vagy a Viewsonicot. Ezek közül viszont egy-egy gyártó az Android 2.2, 2.3 és 3.0 rendszereivel (is) szállítja egyes készülékeit. Ezek közül a legtöbben egyelőre nem kötelezték el magukat a Windows mellett.

Lapzártánkkor még az sem volt egyértelmű, hogy a Dellnek az androidos gépei mellett lesz-e Windows 7-es tabletje. A Dell első táblagépe, a Streak inkább telefon volt, az 1.6-os Androidot futtató eszköz mindössze 5 hüvelykes kijelzővel bírt, így szinte alkalmatlan volt a miniszámítógépes felhasználásra. Utódja Streak 7 névre hallgat, és a nevéből is következtethetően 7 hüvelykesre nőtt. Kétmagos processzor hajtja és Androidot futtat. Mellette azonban megjelenik a Dell Streak 10-es is, amelyre rákerülhet a Windows.

Hogy még bonyolultabb legyen a kép, a HP is hamarosan szállítani kezdi a TouchPad modelleket, amelyeken a tavaly akvirált Palm cég által fejlesztett webOS fut. A BlackBerry telefonokról ismert Research In Motion (RIM) pedig a saját, Unix alapú operációs rendszerével szerelt, és – nevével ellentétben – az üzleti felhasználóknak szánt PlayBookot teszi elérhetővé. Igaz, látva a Google elképesztő népszerűségét a RIM vezetése kijelentette: ezeken is futnak majd az Android alkalmazások.

Terjednek a táblák 1

Mikor jön az iPhone 5?
Az Apple egyelőre az iPhone 4 eladásainak sikerét élvezi: az ötödik generációs modellt a lapzártakor érkezett hírek szerint június elején jelentik be, és az eddigi gyakorlat alapján valószínűsíthető, hogy a telefon csak ősszel jut el hozzánk.

Tabletek terén az év elején még igen szegényes volt a hazai felhozatal, az Apple iPad mellett talán csak a Samsung Galaxy Tab és a névtelen távol keleti gyártmányok tudtak megkapaszkodni Magyarországon. Viszont a januári Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n és a már említett barcelonai kiállításon együttesen hozzávtőleg 100 (!) új modell jelent meg. Ezek közül a fontosabbak még ebben az évben felbukkannak majd a hazai piacon is.

Az Apple iPad 2 március végétől kapható Magyarországon. Külsőre nem sok változott, de a gép processzora, és grafikus képességei látványosan javultak. A „táblán” videós chatet lehetővé tevő frontoldali kamera található, sőt felújított kijelző és természetesen duplamagos processzor lapul az iPad 2 házában.

Metamorfózis 2.: táblagépből netbook
■ Érdekes a Lenovo innovatív LePad nevű megoldása is. Ez önmagában táblagép, ám egy képernyő nélküli gépbe – a Lenovo U10-be – beillesztve hagyományos billentyűzettel ellátott, Windows 7-et futtató netbookká változtatható. Ezt azonban legelőször a távol-keleti boltokban bámészkodók próbálhatják ki a gyakorlatban. Hasonló, ám világszerte már tavasztól elérhető újítással jelentkezik a tajvani Acer is. A Barcelonában bemutatott ICONIA Tab W500 olyan táblagép, amely a LePadhoz hasonló elven működik, ám feltehetően valamivel olcsóbb lesz, mint kínai ellenfele. Itt a dokkoló szintén tartalmaz önálló, AMD processzorra épülő hardvert.

Terjednek a táblák 1

Google-nyomulás
■ Az Apple-tablet megjelenéséig azonban tovább erősödhet a Google operációs rendszerével szállított ultramobil eszközök részesedése. Míg a korábbi Android verziókkal felszerelt táblagépeket gyakran nevezték nagyra nőtt telefonoknak, a rendszer legújabb, Honeycomb fantázianevű, 3.0-ás változata már kifejezetten tabletekre optimalizált megoldás. Tökéletesen kihasználja a telefonoknál jóval nagyobb kijelzőt, finomítja a többujjas vezérlést, és megannyi egyéb miniszámítógépes funkciót kínál.

Honeycombot futtat a Motorola legfrissebb tabletje, a Xoom is: a kétmagos, Tegra 2 chipkészletre épülő eszközön 10,1 hüvelyk átmérőjű kijelző található 1280×800 képpontos felbontással. Az erős hardver HD felbontású videók tökéletes lejátszását, valamint bonyolultabb alkalmazások futtatását is lehetővé teszi – a gyártó reklámja az összes eddigi tablet leigázójaként ábrázolja a Xoomot.

Keletről azonban leginkább az okostelefonok esetében is említett árérzékeny kategória képviselői érkeznek: a kínai Huawei és a ZTE is több táblagéppel jelentkezik 2011 első felében, amelyek egy részét azonban még az Android régebbi változataival szállítják. Jön viszont a 7 inches Samsung Galaxy Tab új, nagyobb képernyővel érkező változata, amelynek elődje szinte az egyetlen valódi sikert elérő androidos tabletnek számít az iPad mellett. Nem is beszélve az LG 7 és 10 colos készülékek közé pozícionált 8,9 colos Optimus Pad nevű készülékéről. Az összeállítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik