Élet-Stílus

Antibiotikum: túl sokat és rosszul használjuk

Az egészségügyi államtitkár levélben hívta fel a kórházigazgatók figyelmét a helyes adagolás fontosságára.

Az antibiotikumok túlfogyasztásának veszélyeire az orvosok már régóta próbálják felhívni a figyelmet. Többek között a nem megfelelő szedés és a túlhasználat következményei azok a gyógyszereknek ellenálló, szuperbaktériumok, amelyek az utóbbi időben elszaporodva, világszerte egyre több gondot okoznak. Az idei antibiotikumnap keretében Szócska Miklós, egészségügyi államtitkár levelében arra szólította fel a kórházigazgatókat, hogy figyeljenek oda a gyógyszerek helyes adagolására.

Csiba Gábor, a miskolci kórház főigazgatója az MR 1 – Kossuth Rádió kérdésére elmondta, hogy a rossz antibiotikumhasználatnak két fő oka van: az egyik, hogy a felíró nem ismeri kellőképpen az antibiotikumot, ezért rossz dózist rendel el, a másik pedig, hogy a beteg azonnal abbahagyja a gyógyszer szedését, amint jobban érzi magát.

A magyar ÁNTSZ éppen ezért idei kisfilmjében arra buzdít, hogy antibiotikumokat csak akkor szedjünk, amikor valóban szükség van rájuk, egyúttal rámutatnak, hogy ezek a gyógyszerek se a megfázásra, se az influenzára nem hatnak, pedig sokan javarészt ezekre a betegségekre szedik őket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még több információ az egészségügyi államtitkár leveléről (MR1-Kossuth Rádió)
Az ÁNTSZ kisfilmjét megnézheti ide kattintva (antsz.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik