Élet-Stílus

Szuperbaktériumok: túlhasznált antibiotikumok miatt

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2010. 11. 16. 11:40

Az elmúlt néhány évben egyértelműen nőtt az olyan betegek száma, akiket gyógyszernek ellenálló baktérium fertőzött meg.
Korábban a témában:

A Clostridium difficile, az egyik leggyakoribb kórházi fertőzést okozó baktérium előfordulási aránya például 2005 és 2008 között 2,45-ről 4,1-re nőtt. Ez a szakértők szerint is egyértelmű növekedés, még akkor is, ha a számadatokat illetően nyugalomra intenek: szerintük országonként eltérhet ugyanis a megfigyelő- és diagnosztikai rendszer, ami így más-más számokat eredményezhet. A kutatók figyelmeztetnek, hogy annak ellenére, hogy néhány országban túlbecsülik a szuperbaktériumos fertőzések számát, a veszély nagyon is reális, ezt pedig egyértelműen az antibiotikum túlhasználat okozza.

De nemcsak a túlhasználat, hanem a helytelen alkalmazás is legalább ilyen veszélyes: ennek hatására alakulnak ki és terjednek egyre nagyobb mértékben azok a baktérium törzsek, melyek ellenállnak a gyógyszereknek. A kutatók szeretnék felhívni a háziorvosok és a lakosság figyelmét a szuperbaktériumokra, ezért kampányt indítottak az antibiotikumok túlzott használatának tudatosítására. Az európai régióban legalább 400 ezer embert érinthet a rezisztens baktériumokkal való fertőződés.

AJÁNLOTT LINKEK:

Terjednek a gyógyszereknek ellenálló baktériumok (hvg.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.