Élet-Stílus

Nadalnak összejött a Grand Slam

A világelső spanyol Rafael Nadal - magyar idő szerint kedd hajnalban - begyűjtötte egyetlen hiányzó Grand Slam-trófeáját, miután a US Open döntőjében négy szettben két vállra fektette a szerb Novak Djokovicsot.

Vasárnap az időjárás zuhogó eső formájában megtréfálta a játékosokat, nézőket és szervezőket, ezért egy nappal ismét elhalasztották a férfi egyes döntőjét. Azért ismét, mert tavalyelőtt és tavaly hasonló okok miatt ugyancsak hétfőn került sor a fináléra.

Az időjárás egyébként hétfőn sem volt kegyes Rafael Nadalhoz és Novak Djokovicshoz, bár napsütésben kezdődött a találkozójuk, a második szettben, 4:4-es állásnál újfent eleredt az eső, csapkodtak a villámok. A döntőt Nadal kezdte jobban, azonnal elvette ellenfele adogatójátékát, Djokovicsnak ez 1:2-nél szintén sikerült, ám ezek után másodszor is lebrékelte őt a spanyol világelső, és előnyét ezúttal meg is tartotta.

A második „menetben” aztán Djokovicsnak sikerült meglépnie, 4:1-re is vezetett, a spanyol azonban nem hagyta magát, egyenlített. Az eső miatt elrendelt csaknem két órás pauza után, 4:4-nél Djokovicsnak, ha nem is éppen könnyen, sikerült hoznia saját adogatójátékát, ahogy Nadalnak is, később, a világelső szempontjából 5:6-nál, 30-40-nél azonban a szerb brék-, egyben játszma labdához jutott, amelyet egy jó „ritörnnel” sikerült is értékesítenie, a spanyol már csak belekapni tudott a labdába…

Nadalnak összejött a Grand Slam 1

Nadal a harmadik szett elején, 1:1-nél brékelőnybe került, és bár előnyét – bár volt lehetősége rá bőven – nem sikerült növelnie, legalább megtartotta, ezzel eggyel közelebb lépett hőn áhított első US Open-győzelméhez, amely a Grand Slam-trófeák közül egyedül hiányzott a gyűjteményéből. Egészen 2010. szeptember 13-ig…

A világelső 1:1 után megint csak elvette ellenfele adogatójátékát, és ez volt az a pont, amikor Djokovics lélelkben feladta a harcot, Nadal pedig olyannyira lendületbe jött, hogy elhúzott 5:1-re, végül 6:2-vel fejezte be a negyedik játszmát, és egyúttal a mérkőzést.

A US Open-sikerével Rafael Nadalnak 24 évesen összejött az úgynevezett „karrier Gland Slam” – rajta kívül Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson, Andre Agassi és Roger Federer büszkélkedett ezzel -, miután korábban az Australian Openen egyszer, „kedvenc” GS-viadalán, a Roland Garroson ötször, Wimbledonban pedig kétszer nyert.

Nadal: ez volt a legjobb meccsem

„Karrierem során először érzem úgy, hogy jól játszottam ezen a tornán. Ez volt a legjobb mérkőzésem a US Openen, a legfontosabb pillanatban” – nyilatkozta a találkozót követően Rafael Nadal, aki már kilenc Grand Slam-sikert számol.

„Úgy gondolom, minden adottsága megvan ahhoz, hogy minden idők legjobb teniszezője legyen. Soha nem láttam még ilyen fantasztikus játékot kemény borításon” – mondta Djokovics, aki a második döntőjét bukta el a US Openen.


US Open, férfi egyes, döntő:
Nadal (spanyol, 1.)-Djokovics (szerb, 3.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:2

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik