Élet-Stílus

Készüljünk a nagy hőségre

A szélsőséges időjárás eddig se kímélte szervezetünket, most pedig a kánikula miatt nézünk újabb megpróbáltatások elé.

A kánikulát mindenki máshogy viseli, abban azonban a szakértők is egyet értenek, hogy a szélsőséges meleg főleg a kisgyermekeket, az időseket és a betegeket veszélyezteti. Annak ellenére, hogy szinte vágyunk arra, hogy felcsavarjuk a légkondit és magunkra irányítsuk a ventilátor, az orvosok figyelmeztetnek, hogy ezzel bánjunk óvatosan. Könnyen megfázás, vagy kiszáradás lehet a túlzásba vitt használat következménye.

Talán még ennél is fontosabb, hogy a nagy melegben odafigyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra. Ez minden életkorban nagyon fontos: nagy melegben, gyermeknek napi 2, felnőtteknek napi 4 liter a szükséges. Érdemes észben tartani, hogy a nagy hőségben mindenki egy kicsit tompább, csökken a vérnyomás, alacsonyabb a pulzusszám: ettől lankad a figyelem és ez akár balesetveszélyes helyzeteket is teremthet, figyeljünk oda jobban.

Szinte együtt jár a kánikulával a napszúrás is, ami főleg akkor alakul ki, ha valakit hirtelen extrém hőhatás ér, vagy tűző napon végez fizikai munkát. A napszúrásra érdemes nagyon odafigyelni, mert szélsőséges esetben halálos is lehet, épp ezért már az első tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz. A figyelmeztető jelek lehetnek: fejfájás, szomjúság, szédülés, mozgászavarok, izomgörcsök, delírium, súlyos esetben ájulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik