Élet-Stílus

Veszélyes sport a hegyi kerékpározás

A nagy sebesség és az extrém terepviszonyok miatt a hegyi kerékpározók komolyan kockáztatják a gerincsérülés lehetőségét.

Egy kanadai tanulmányból az derül ki, hogy a hegyi kerékpározás közben elszenvedett komoly – főleg gerincsérülések – ellen olykor még a bukósisak és a védőruha sem nyújt elég védelmet. Azzal már sokan foglalkoztak, hogy milyen sérülésekkel járhat a hegyi kerékpározás, ám arról még egyáltalán nem készült tanulmány, hogy milyen összefüggés lehet a kerékpározás és a gerincsérülés között.

Tanulmányokból kiderül, hogy a kerékpározók gyakran szenvednek csukló és arccsonttörést, az esetek csupán 4%-ában fordul elő gerincsérülés, ezekre azonban nagyon oda kell figyelni, mert adott esetben hosszú távú következményekkel járhatnak. Rendszerint akkor következnek be a gerincsérülések, ha a kerékpárosok előrebuknak a kormányon keresztül, vagy ha nagyobb magasságból esnek a földre. A gerincsérüléses esetek 2/3-ában műtéti beavatkozásra volt szükség, 40%-nál a sérülés a gerincvelőt is érintette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik