Élet-Stílus

Meglepetés a világbajnoki döntőben

Csehország nyerte a németországi jégkorong-világbajnokságot, miután a döntőben 2-1-re legyőzte a jobb erőkből álló, címvédő Oroszországot.

A kieséses szakaszban a finnek és a svédek ellen is büntetőkkel diadalmaskodó csehek taktikus játékuknak, kiváltképp remek védekezésüknek köszönhetően vetettek véget a NHL-sztárokkal felálló oroszok 27 meccses győzelmi sorozatának a vasárnapi döntőben, és 2-1-es győzelmükkel – a jogelőd csehszlovákok sikereivel együtt – 12. aranyérmüket szerezték meg, míg oroszok nem tudták megszerezni sorozatban harmadik elsőségüket.

A csehek a döntőt illetően sem panaszkodhatnak a szerencséjükre, hiszen már a 20. másodpercben megszerezték a vezetést, majd a remek formában védő Vokoun és a kapuvas segítségével átvészelték az ellen rohamait. Dacjuk ugyan betalált a harmad végén, de gólját nem adták meg, miután az néhány tizedmásodperccel a játékidő letelte után született. A második harmadban Rolinek duplázta meg a trónkövetelők előnyét egy ellentámadás végén, miután korcsolyával (!) a kapuba terelte a korongot. Közvetlenül előtte ígéretes támadás során két orosz játékos egymásnak rohant és a jégre került…

A döntőig hibátlan oroszok nem bírtak a csehekkel (MTI/EPA)

A döntőig hibátlan oroszok nem bírtak a csehekkel (MTI/EPA)

A csehek rendkívül szervezetten védekeztek, és igyekeztek gyors kontrákat vezetni, a harmadik etapban azonban többnyire már azzal is megelégedtek, hogy kiütötték a harmadukból a korongot. A mérkőzés utolsó tíz percében az oroszok hét percig voltak emberhátrányban, majd a hajrában fordult a kocka – a címvédő a kapus lehozatala után egy rövid ideig hat a három ellen is támadhatott -, ezzel együtt csak szépítenie sikerült.

„Azt hiszem, mi játszottunk jobban a döntőben, ugyanakkor ez sajnos nem volt elég. Elmondhatatlanul csalódottak vagyunk, hiszen a zsinórban harmadik világbajnoki győzelem volt a célunk” – így a címvédő egyetlen gólját elérő Dacjuk.

Vb, döntő:
Csehország-Oroszország 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)
Gól: Klepis (1.), Rolinek (39.), ill. Dacjuk (60.)

A 3. helyért:
Svédország-Németország 3-1 (1-0, 0-1, 2-0)
Gól: P. Svensson (3.), Andersson (44., 60., a második üres kapu), ill. Barta (37.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik