Élet-Stílus

Samaranchot gyászolja a világ

A nemzetközi sajtó az olimpiai mozgalom megmentőjeként emlékezik a szerdán 89 éves korában elhunyt Juan Antonio Samaranchra.

Spanyolország

El País:
“Samaranch örökifjú volt, aki a sportot akarta szolgálni. Ebből az akaratból született meg az az egyetemes vezető személyiség, aki az ötkarikás játékokat megreformálta és üzletileg sikeressé tette.”
El Mundo:
“Samaranch egy katalán volt Spanyolország szolgálatában, akinek hatása az egész világra kiterjedt. A Franco-diktatúrában vállalt pozíciói miatt megkérdőjelezték szerepét, de számára a politika csak eszköz volt a sport szolgálatához.”
ABC:
“Samaranch halála lesújtotta Spanyolországot. Az ország nemcsak egy világpolgárt veszített el vele, hanem egy olyan személyiséget is, aki az olimpiai mozgalom történetében kiemelkedő szerepet játszott.”
Marca:
“Halhatatlan Samaranch: a sport pápája 89 éves korában elment. Vezetése alatt az olimpiai mozgalom és a spanyol sport új dimenziókba emelkedett.”
Sport:
“A sport ura elköszönt.”

Samaranchot gyászolja a világ 1

Olaszország
La Gazzetta dello Sport:
“Addio Samaranch. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság legnagyobb elnöke halott. Samaranch megmentette a játékokat a politikától, és a jövőbe vezette az olimpiát.”

Svédország
Svenska Dagbladet:
“Samaranch majdnem egy olümpiai isten volt. Ő volt az, aki megmentette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a játékokat.”

Dánia
Berlingske Tidende:
“Egyszerűen az egész világ sportját akarta vezetni.”

Norvégia
Aftenposten:
“Samaranch úgy marad meg az emberiség emlékezetében, mint a nem demokratikus uralkodás szimbóluma, aki egyre inkább eltávolodott az olimpiai eszmétől.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik