Élet-Stílus

Csak kóstolgatják a Twittert a cégek

A legtöbb vállalat csak szenved a közösségi tartalom alapú internetes megoldások alkalmazásával. A Facebook, a Twitter, a YouTube, a blogok őket is vonzzák, kérdés tudnak-e folyamatosan tartalmat adni?

A Burson-Martsell felmérése tavaly novembertől idén januárig vizsgálta a Fortune Global 500 listáján szereplő száz legnagyobb cég webkettes jelenlétét. A négy legjelentősebb terület (Facebook, Twitter, YouTube és vállalati blog) valamelyikét 79 óriáscég használja. Ez magas számnak tűnhet, de vegyük figyelembe, hogy olyan méretű vállalatokról van szó, amelyeknek ez a fajta jelenlét manapság már magától értetődő kellene, hogy legyen – írja az elemzést összefoglaló cikkében partnerünk a www.bitport.hu.

Az eszközök között a Twitter mikroblog a legnépszerűbb, háromból két cég rendelkezik vele. Nincs látványos különbség a Facebook és a YouTube (54 és 50) elterjedésében, míg vállalati blogot, blogokat mindössze a mamutvállalatok egyharmada ír. Mind a négy elem együttes használta kiábrándítóan keveseknél, alig 20 vállalatnál figyelhető meg. Ez azt mutatja, még itt is bőven van mit pótolniuk.
A használat minőségét vizsgálva újabb szemöldökráncolásra alkalmas adatokat találunk. A vizsgált csoportba olyan vállalatok tartoznak, mint a BP, az ING vagy éppen a Toyota. Ennek fényében nagyon kevésnek tűnik, hogy egy hét alatt mindössze 59 százalék volt aktív saját FB-oldalán. Vagy az, hogy a meglévő kevés céges blog közül, is alig akadt egyharmad, ami az elmúlt hónapban frissült.

A Twitter-aktivitás tekintetében találunk pár jó példát, ahol nem csupán céges sajtóközlemények promotálására használnak. A cégek harmada aktívan részt vesz a mikroblogolásban, így reagálnak kommentekre, visszacsiripelnek más tweeteket. A téma élharcosa a Sony. PlayStation oldalának bőven 100 ezer fölötti, míg a Sony Entertainmentnek bő 50 ezer követője van jelenleg. Miközben a Sony maga is összesen 6000 Twitter-oldalt követ.

Az biztos, hogy rajongógyűjtés szempontjából nincs problémájuk a Facebookkal a nagyvállalatoknak. Akik jelen vannak, többnyire több tízezer követőt tudnak felmutatni. Az igazán élenjáró cégeknél nem ritka, hogy termékcsoportok, vállalati ágak szerint külön oldalakat futtatnak. Ebben a tekintetben is a Sony az egyik eminens.

A YouTube-elterjedtség erős földrajzi különbségeket mutat. Elsősorban az egyesült államokbeli cégek élnek a saját videocsatornában rejlő lehetőséggel. Szektor tekintetében nyilván azoknál a vállalatoknál találunk példákat, ahol a videós bemutatásnak fontos szerepe van a termékértékesítésben. Ide tartoznak a szórakoztatóelektronikával és autógyártással foglalkozó vállalatok.

Ahogy a videók Amerikához köthetők, úgy a blogoknál is megfigyelhető a koncentrált jelenlét, de ebben az esetben az ázsiai kötődésű cégeknél. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a blogok nagyobb kontroll alatt tarthatók, mint például egy YouTube-videó. Az amerikai cégek itt óriási elmaradásban vannak, mindössze egytizedüknél van blog, és azok is alig-alig frissülnek.

Csak kóstolgatják a Twittert a cégek 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik