Élet-Stílus

Filmvásznon nyílt meg a Magyar Filmszemle

Ünnepélyes keretek között megnyílt a 41. Magyar Filmszemle a MOM moziban. A rendezvény több teremben párhuzamosan, felvételről zajlott. A nyitófilm előtt Jancsó Miklós az fn.hu-nak elárulta: túl öreg már ahhoz, hogy izguljon legújabb műve fogadtatása miatt.

A filmszemle ünnepélyes kezdőceremóniáját Garas Dezső egy csettintéssel nyitotta meg, felvételről. Az fn.hu helyszíni tudósítója elmondta: a több mozi teremben párhuzamosan zajló rendezvényen a vásznon láthatták D.Tóth Kriszta élő konferálását és a felvételről bejátszott részeket. Elsőként például azt, ahogyan Cseh Tamás zenéjére megemlékeztek a tavaly elhunyat magyar filmművészekre, köztük Bacsó Péterről, Bujtor Istvánról és Kishonti Ildikóról. Egy kis műsort is bemutattak Balázs Béláról, akinek ezt a 41. magyar Filmszemlét dedikálták. Bejelentették a az Életmű-díjasokat is, majd Garas Dezső jelent meg a vásznon, hogy egy csettintéssel megnyissa a szemlét. Végül itt a teremben a nyitóceremónia zárásaként levetítették Jancsó Miklós filmjét, az Oda az igazságot.

Jancsó már nem izgul

A MOM park bejárati szintjen Frenák Pál társulat mozgásszínházi produkcióját láthatták az érdeklődők 2 előadásban, amit a Honvéd Táncszínház művészeinek felvezető produkciója követett. A Muzsikás együttes koncertje után a MOM mozi előterében a Sebő Együttes előadását láthatták a nézők. Itt következett a nyitófilm, Jancsó Miklós nagy összegző munkája, az Oda az igazság. „Utoljára száz éve izgultam, túl öreg vagyok már ehhez” – nyilatkozta az fn.hu tudósítójának Jancsó Miklós arra a kérdésre, hogy tart-e a film fogadtatásától. A megnyitó a film alkotóinak bemutatásával és a Mitsoura Együttes koncertjével zárult.

A 41. Magyar Filmszemle február 2-től 8- ig tart, a vetítéseknek a Palace MOM Park és az Uránia Nemzeti Filmszínház adnak otthont. A díjkiosztó gálával egybekötött záróünnepséget február 8-án a Sportmax 2. Hegyvidék Rendezvényközpontban rendezik.

Idén is 700 forint a jegy

A jegyár a tavalyi évhez hasonlóan egységesen 700 forint, a szakmai belépővel 500 forint: a nyilvános jegyelővétel január 29-én reggel indul, és idén is lesz lehetőség online jegyvásárlásra.

Az idei termést a Palace Mom Park-ban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk (fotó: MTI)

Az idei termést a Palace Mom Park-ban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk (fotó: MTI)

Idén a szemle büdzséje 160 millió forint, amelyből 150 milliót , a magyar többségi részvételű produkciók összbüdzséje 3,7 milliárd forint volt, és ennek 40 százalékát fedezte az MMKA. A szemlére összesen 36 játékfilm, 134 kisjátékfilm, 169 dokumentumfilm, 35 tudományos-ismeretterjesztő film és 10 tévéfilm jelentkezett. Ebből összesen 356 alkotás – 22 játékfilm, 132 kisjátékfilm, 158 dokumentumfilm, 35 tudományos ismeretterjesztő és 9 tévéfilm – nevezett a versenyprogramba.

A magas nevezési számra való tekintettel idén is előzsűrik tettek javaslatot a versenyprogram kialakítására, melynek keretében a döntések alapján 16 játékfilm, 33 kisjátékfilm, 30 dokumentumfilm és 7 tudományos-ismeretterjesztő kerül vetítésre. A tévéfilm kategóriában minden versenybe nevezett film bekerült a programba.

A megszokottól eltérően ezúttal a záróünnepség keretein belül adják át az Életmű-díjakat is. A 41. Magyar Filmszemle Életmű-díjasai: Révész Gitta Filmlabor produkciós osztályvezető, Nagy Anna színésznő, Szoboszlay Péter animációs filmrendező, Zsombolyai János operatőr-rendező, Pásztor József gyártásvezető és Djoko Rosič színész.

A cikk iPhone 3GS és T-Mobile mobilnet segítségével készült.

Olvasói sztorik