Élet-Stílus

A Fidesz egy kapavágást sem enged Sukorón

admin
admin

2009. 08. 28. 14:41

Jogkövetkezmények nélkül egyetlen kapavágás sem történhet azon a sukorói ingatlanon, ahol King,s City néven óriási kaszinóvárost építene fel egy befektetői csoport; ha mégis történne, kártalanítás nélkül "be fogják temetni" - közölte Balsai István (Fidesz) országgyűlési képviselő.

Cser-Palkovics András (Fidesz) országgyűlési képviselő a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta: a Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgeti, a sukorói beruházást utolsó döntései egyikével, nemzetgazdaságilag kiemeltté minősítő előző kormány, valamint Bajnai Gordon miniszterelnök jogi és politikai felelősségének vizsgálatára.

Balsai István, a nemzetközi evezőspályánál tartott tájékoztatón hangsúlyozta: “ez az a helyszín, ahol nem lesz kaszinó”, mégpedig azért nem, mert nincs semmiféle jogalapja, mert az Állami Számvevőszék nyilvánosságra került jelentése szerint “az eddig történtek minden szempontból jogellenesek”.

Büntetőeljárás a beruházó ellen

Az ügyészség büntetőeljárást folytat a beruházás első embere, továbbá több száz millió forintos hűtlen kezelés miatt is – tette hozzá a képviselő. Mint hangsúlyozta, ha a tervezett beruházás megvalósításával kapcsolatban egyetlen kapavágás is történik, azt a néhány hónap múlva hivatalba lépő új kormány minden kártalanítás, jogi következmény nélkül “be fogja temetni”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a jogelv szerint, aki “semmis, jogellenes szerződésre alapítana jogokat, semmiféle kártérítésre, kártalanításra és egyéb elszámolásra nem tarthat igényt, azzal szemben nekünk kell majd eljárni.” Mint mondta, “mindez a magyar kormányról lepereg”.

“Egyszerűen szemérmetlen az a magatartás, amelyet a kormány tanúsít ez ügyben. Szeretnénk (…) ismételten felszólítani a kormányt, hogy függessze fel ennek a projektnek a kormány részéről történő előmenetelét, s ne számítson ebben az ügyben senki a következő kormány közreműködésére” – tette hozzá.
Cser- Palkovics András úgy vélte, hogy a tervezett beruházást a befektetőn kívül csak a Magyar Köztársaság kormánya támogatja – mondta.

Miért tart ki a kormány?

“Joggal merül fel a kérdés, miért tart ki ilyen befektetés mellett a Magyar Köztársaság kormánya? Mi lehet az a súlyos ok, ami feledteti a tényeket, az (…) eljárásokat, tulajdonjogi- és környezetvédelmi problémákat, a sportéletben bekövetkező negatív hatásait az ügynek?” – tette fel a kérdést.

Ennek kizárólag egy oka lehet, más magyarázat nincs erre a kormányzati magatartásra, hozzáállásra, mint ez – mutatott a háta mögötti táblára, amin az állt: “a kormány által támogatott nagy lopás”. Mint mondta, a parlamenti vizsgálóbizottság – amely már szeptemberben felállhat – tisztázhat bizonyos kérdéseket.

Hozzátette: amennyiben az emberektől felhatalmazást kapnak a következő ciklusban, mind a politikai, mind a jogi felelősséget, valamint a kormányzati hozzáállást és a kormányzó erők személyi vezetőinek a hozzáállását, felelősségét is meg fogják vizsgálni.

Az M7-es autópálya és a Velencei-tó közötti területen a hírek szerint King,s City néven gigantikus idegenforgalmi létesítményt – szállodákat, éttermeket, kaszinót, szórakoztatóközpontot – építene egy külföldi üzletemberekből álló befektetői csoport.
Az elképzelés ellen erőteljesen tiltakoznak civil szervezetek és környezetvédők, mivel szerintük ezzel tönkreteszik a környezetet, károsítják a tavat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.