Élet-Stílus

Hátrányból nyert a Chelsea a kupadöntőben

Az FA-kupa-döntők történetének leggyorsabb góljával ugyan az Everton szerezte meg a vezetést a Wembley Stadionban, a Chelsea azonban fordított, és fennállása során ötödik alkalommal nyerte meg a legrangosabb nemzeti kupasorozatot.

A Wembleyben lejátszott döntő álomszerűen kezdődött az Everton számára. Saha már 25. másodpercben betalált, 15 méterről lőtt a jobb alsó sarokba, ezzel átadta a múltnak Bob Chatt, az Aston Villa korábbi játékosának vonatkozó, 30 másodperces rekordját, amelyet még 1987-ben állított fel.

A Chelsea néhány perc alatt túltette magát a sokkon, és átvette a játék irányítását. Sok helyzete ugyan nem akadt, de az egyenlítés így is összejött: a 21. percben Malouda baloldali beadása után Drogba hat méterről fejelt a kapu bal oldalába.

Boldog londoniak (MTI/EPA)

Boldog londoniak (MTI/EPA)

A szünet után is a Chelsea dominált, és a 72. percben a vezetést is átvette, miután Lampard 20 méterről a kapu jobb oldalába küldte a labdát. A gólt megelőzően az Everton Saha révén elpuskázott egy helyzetet (10 méterről fejelt mellé), s ezen kívül még egy lehetősége akadt a liverpooliaknak, de a hajrában Cahill távolról a jobb kapufa mellé bombázott.

Az ezúttal sárgában játszó londoni „kékek” a mérkőzés jelentős részében jobban, veszélyesebben futballoztak, mint az Everton, és a helyzeteik alapján könnyen nagyobb gólkülönbséggel is nyerhettek volna.

Ráadásul sem a partjelző, sem a bíró nem vette észre, hogy Malouda lövését követően a labda a felsőlécről a gólvonal mögé pattant. De ennek nincs jelentősége, a londoni csapat – amely trófeával búcsúzott a jövőben az orosz válogatottra fókuszáló Guus Hiddink edzőtől – ötödször hódította el az FA-kupát.

A Chelsea korábban 1970-ben, 1997-ben, 2000-ben és 2007-ben nyerte meg a legrangosabb nemzeti kupasorozatot, míg az Everton öt sikere mellett a nyolcadik döntőjét bukta el.

Duplázott a Rangers

A bajnoki cím elhódítása után a kupát is megnyerte Skóciában a Rangers labdarúgócsapata. A gárda a szombati, glasgow-i döntőben 1-0-ra győzte le Falkirk együttesét.

FA-kupa, döntő:
Chelsea-Everton 2-1 (1-1)
Gól: Drogba (21.), Lampard (72.), illetve Saha (1.)
Chelsea: Cech – Bosingwa, Alex, Terry, Ash. Cole – Essien (Ballack, 61.), Mikel, Lampard, Malouda – Anelka, Drogba
Everton: Howard – Hibbert (Jacobsen, 46.), Yobo, Lescott, Baines – Osman (Gosling, 82.), Ph. Neville, Pienaar, Cahill – Fellaini, Saha (Vaughan, 77.)

Legtöbb siker:
11: Manchester United
10: Arsenal
8: Tottenham
7: Liverpool, Aston Villa
6: Newcastle, Blackburn

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik