Élet-Stílus

Vaddisznó szaladgált a rakparton, Dunába esett

Vaddisznót mentett ki a Dunából a vízirendészet a tűzoltóság segítségével szerdán Budapesten, a Petőfi híd budai hídfőjénél. Az állat már úton van a Budakeszi Vadasparkba.

A vaddisznó a Citadelláról jött le, a Lánchídnál ért a Dunához, majd a rakparton szaladt a Szabadság híd felé. Az állat az Erzsébet hídnál esett a Dunába, majd a part közeléből a folyó közepe felé sodródott. A vízirendészet és a tűzoltók kötelek segítségével lehurkolták az állat lábait, majd sikerült a partra vinniük.

A FigyelőNet információi szerint a vaddisznót a Budapesti Erdészet munkatársai az erdészethez tartozó Budakeszi Vadasparkba szállítják.

“A vaddisznó igen szapora állat, és az utóbbi időben a megnövekedett vaddisznópopuláció miatt új élőhelyeket keresnek a lakott területeken, akárcsak a szarka vagy a dolmányos varjú” – nyilatkozta lapunknak Rácz Károly, a Budapesti Erdészet munkatársa. A főváros környékén – az erdő és a lakott terület határán (például kertekben) – rendszeresen előfordulnak vaddisznók, évente akár százas nagyságrendben is. A befogott állatokat – ahogy a Dunából kimentett vaddisznót is – a fővárostól távolabb újra szabadon engedik.

KÉPGALÉRIA!

Öt tűzoltó tudta csak legyűrni – KÉPGALÉRIA!

Rácz Károly egyelőre még nem tudott arra válaszolni, hogy a tűzoltók által befogott állat hím vagy nőstény, ám a vaddisznó zavart viselkedését (beugrott a Dunába, kimászott, majd újra visszaugrott a folyóba, akkor húzták ki a tűzoltók) azzal magyarázta, hogy nem élt korábban lakott területen, és megijedt az őt körülvevő emberektől.

Egy kis vaddisznó-kronológia

Az MTI összeállította azokat az eseteket, amikor vaddisznó tévedt Budapest utcáira, illetve esett a Dunába:

1990. június 6. A II. kerületi Kuruclesi úton egy, kutyákat sétáltató fiút felöklelt egy vadkan. A balesetet szenvedőt kórházba szállították.

2001. november 29. Egy nagytestű vaddisznó szaladgált a II. kerületben, a budai Duna-parton. A vad a közeledő rendőrök elől a vízbe vetette magát, és megpróbált a túloldalra átúszni, majd visszafordult a budai oldal felé. A folyó mindkét oldalán rendőrautók követték. A Lágymányosi-híd közelében több célzott lövést adtak le rá, s az állat eltűnt: feltehetően találat érte és elmerült.

2002. október 22. Négy vaddisznó keltett kisebb riadalmat: az állatok éjfélkor a Duna partján a Budai Vár felé haladtak, majd a XI. kerületben is látni vélték őket. Az állatokat nem sikerült befogni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik