Élet-Stílus

Kétszázmilliót hoztak a kommandósok

Mintegy 200 millió forintos bírságot szabott ki a Zöld Kommandó színesfém-kereskedőkre 20 ezer tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt. Idén az illegális autóbontók és roncsautók állnak az ellenőrzés középpontjában.

Évente mintegy 120-130 ezer roncsautó keletkezik, ennek kevesebb, mint 50 százaléka kerül csak legális autóbontóba, a többi illegális helyen végzi. Becslések szerint ma Magyarországon mintegy 1200-1300 illegális autóbontó működik. Ezek felszámolását és a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául a 2009-es Zöld Kommandó akciósorozat – közölte Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

Akcióban a Zöld Kommandó (MTI)

Akcióban a Zöld Kommandó (MTI)

Illegális hulladék

A zöldhatóságok 2008-as ellenőrzéssorozatának célkeresztjében az illegális színesfém-hulladék kereskedelem állt. Tavaly április elejétől december végéig közel 870 helyszínt ellenőriztek a zöldhatóságok, ezek több mint felében kellett hatósági eljárást elrendelni. Büntetőeljárást 21 esetben kezdeményeztek, a kivetett bírság mintegy 200 millió forint volt 20 ezer tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt.

A zöldhatóságok először a színesfémhulladék átvevőhelyeket vizsgálták, majd az ott szerzett információkra is alapozva az átadói kört is ellenőrizték. Az ellenőrzések számos visszatérő hiányosságot tártak fel. Több esetben fordult elő a vashulladékok és gépjárművek illegális kezelése, illetve az égetés miatti levegőszennyezés. Az ellenőrzések során a szakemberek számos engedély nélküli fémhulladék-begyűjtőhelyre bukkantak, amelyekhez gyakran kapcsolódott illegális autóbontás is.

Néhány jellemző eset

Aggteleknél Szlovákia felől érkező rendszeres illegális hulladékimportra derült fény, a behozatal egy részét ráadásul veszélyes hulladéknak minősülő használt akkumulátorok tették ki. Budapesten a Mocsáros dűlőn engedély nélkül nagy mennyiségű lomhulladékot és veszélyes hulladékot halmoztak fel az ott élők, a Zöldkommandó a szemlén illegális autóbontásra, elektronikai hulladékbontásra és hulladékégetésre utaló nyomokat is talált. A fóti Honvéd utca környékén lakók sem rendelkeztek a fémhulladék begyűjtéséhez és előkezeléséhez szükséges engedélyekkel, itt ez a tevékenység ráadásul talajszennyezéssel is párosult.

Szabó Imre értékeli a Zöld Kommandó munkáját (KvVM)

Szabó Imre értékeli a Zöld Kommandó munkáját (KvVM)

Kecskeméten két helyszínen is illegális autóbontásra bukkant a hatóság, Hódmezővásárhelyen pedig nagy mennyiségben kiselejtezett, engedély nélkül bontott katonai gépjárműveket találtak. Egy szegedi MÉH- telepen egyértelműen lopásból származó csatornafedlapot talált a kiérkező zöldhatóság, és a kommandósok sok esetben bukkantak kábellopásra és kábelégetésre utaló nyomokat is.

A Tihanyi Tájvédelmi Körzetben nagy mennyiségű építési-bontási és háztartási hulladékot ástak el, az elkövetőre közel 35 millió forintos bírságot szabott ki a felügyelőség. Székesfehérváron 65 milliós bírságot kellett kiszabni engedély nélküli hulladékok átvételéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik