Élet-Stílus

Visszatérnek a mutáns kukoricák

Két új génmódosított (GMO) kukoricafajta termesztésének engedélyezését javasolta az Európai Bizottság, és feloldaná az eddigi magyar, francia és görög termesztési tilalmat is. Hazánkban ötpárti konszenzussal utasították el a génmódosítást, zöldszervezetek tiltakoznak.

Az Európai Bizottság (EB) két rovarölő hatású mérget termelő (Bt) kukorica fajtacsoport, a Syngenta által kifejlesztett Bt11 és a Pioneer által előállított 1507 termesztésének engedélyezését javasolta – közölte a Magyar természetvédők Szövetsége (MTVSZ). Decemberben az uniós környezetvédelmi miniszterek az EU génmódosítással kapcsolatos jogszabályainak jelentős szigorítását követelték.

MTI

MTI

Elmarad a hatástanulmány?

Többek között azt, hogy a növényvédőszert termelő génmódosított növényeket az unió növényvédőszerekre vonatkozó jogszabályai alapján vizsgálják, ne csupán a génmódosított növényekre vonatkozó rendelkezések vegyék figyelembe.

A bizottsággal együtt szorgalmazták továbbá, hogy a következő 18 hónapban a génmódosított növények társadalmi-gazdasági hatásait is vizsgálják meg – ilyesmivel eddig egyáltalán nem foglalkoztak. Helen Holder, a Föld Barátai Európa génmódosítás koordinátora nevetségesnek nevezte, hogy a génmódosítás engedélyezésével az EB saját, egy hónappal ezelőtti véleményével is szembehelyezkedik.

Magyarországot kényszeríthetik

Európában a fogyasztók túlnyomó többsége elutasítja a génmódosított élelmiszereket, ezért csak akkor van esélyünk eladni a magyar mezőgazdasági termékeket az érzékeny európai piacon, ha nem termesztünk génmódosított kukoricát– hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország programvezetője.

A bizottság egy másik javaslata arra kötelezné Magyarországot, Franciaországot és Görögországot, hogy oldják fel a Mon810-es génmódosított fajtacsoportra vonatkozó termesztési tilalmat. A magyar országgyűlés 2006 novemberében ötpárti konszenzussal fogadta el a Mon810-es kukorica hazai termesztési tilalmát, így a kormányt a parlament döntése is kötelezi a tilalom melletti kiállásra – hívta fel a figyelmet Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Részletek márciusban

A magyar lakosság több, mint 70 százaléka ellenzi a génmódosított növények mezőgazdasági célú alkalmazását. Ezen felül az elmúlt időszakban született környezeti hatásvizsgálatok eredményei és táplálkozástani tanulmányok is alátámasztják a tilalom indokoltságát – emelte ki.

Az új termesztési engedélyekről a tagállamok februárban szavazhatnak majd, a jelenlegi magyar termesztési tilalom megtartásának kérdése pedig a környezetvédelmi miniszterek márciusi tanácsülésén kerül napirendre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik