Élet-Stílus

Októbertől már üzemel a bátapáti hulladéktároló

Várhatóan október első felében nyitják meg hivatalosan a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót, amely a Paksi Atomerőműből származó kis- és közepes aktivitású atomhulladék végső elhelyezésére szolgál.

A Bátaapátiban létesített Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló teljes befejezéséig a beruházás teljes költsége öt év alatt mintegy 38 milliárd forint, amit teljes egészében a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap finanszírozott és finanszíroz.

A Nukleáris Pénzügyi Alapba azok a vállalkozások és intézmények fizetnek bizonyos összeget, amelyeknél radioaktiv hulladék keletkezik. Az alapban jelenleg felhalmozott befizetések nagysága közel 115 milliárd forint, és a legnagyobb befizető a Paksi Atomerőmű Zrt. évi mintegy 23 milliárd forint összeggel.

A Bátaapátiban lévő kis- és közepes aktivitású radioaktívhulladék-tároló teljes befejezése várhatóan 2010 után lesz lehetséges. Ezt követően várható, hogy a nagy aktivitású hulladékok végső elhelyezésének kérdése kerül előtérbe. Ehhez a Nyugat-Mecsekben terveznek felszín alatti kutatólabort létesíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik