Élet-Stílus

Megvannak a pekingi olimpia első vesztesei

A vártnál jóval kevesebb turista látogat Kínába az ötkarikás játékokra, nem kevés veszteséget okozva a kínai szállodaiparnak. Az olimpiai utakat szervező hazai utazási irodánál a kínált helyeknek csak a felét foglalták le a magyar szurkolók.

Elmaradt szállásfoglalások, lemondott utak, kongó luxushotelek – a kínai szervezők nem éppen erre számítottak. Még el sem kezdődött a nyári olimpia, már megvannak a legnagyobb vesztesek: a szállodaláncok új luxushotelei. Kína kissé csalódott, hiszen a külföldiek száma meg sem közelíti a korábban prognosztizált adatokat. Bő két héttel az ötkarikás játékok kezdete előtt körülbelül 450–500 ezer turista érkezésével számolnak augusztusban. Ez a szám még a tavalyinál is kevesebb, pedig akkor nem volt olyan turisztikai csáberő, mint az olimpia. A kínai turisztikai hivatal 400 millió dollár (közel 57 milliárd forint) bevételt prognosztizál.

Kína már nem vonzó?

Egyesek azzal magyarázzák az elmaradt turistaáradatot, hogy év eleje óta az ázsiai ország rossz fényben tündököl a híradásokban. A természeti katasztrófák (áradások, tájfun, földrengés) és a politikai zavargások igencsak megtépázták Kína vonzerejét. Mások a drága szállodai árakkal, a vízumszerzési procedúrákkal és a gyér jegykínálattal indokolják a kevés számú turistát. Egyes utazásszervezők még mindig nem kapták meg a lefoglalt mérkőzésekre szóló belépőjegyeket, s ez nem kis zavart okoz az utazásra készülő turistacsoportok számára. A pekingi szervezők 6,8 millió belépőjegyet kínáltak az érdeklődöknek, azonban a nagy részét a kínaiak kapkodták el. Ám Kína terrorfenyegetettségéről szóló hírek is közrejátszhatnak a turisták elmaradásában, ugyanis az USA és Nagy-Britannia már áprilisban növekvő terrrorveszélyre figyelmeztetett, míg az Interpol al-Kaida fenyegetésről számolt be.

Kevesebben jönnek idén a Kínai Nagy Falhoz (fotó: MTI)

Kevesebben jönnek idén a Kínai Nagy Falhoz (fotó: MTI)

Áprilisban, nem sokkal az új, szigorúbb vizumkényszer bevezetése után már jelentkeztek is az első negatív eredmények a turizmus terén: 5,3 százalékkal kevesebb külföldi utazott Pekingbe. Ez a visszaesés májusban is folytatódott, amikor is 12,5 százalékkal csökkent a külföldiek száma. A legnagyobb visszaesés a japán (45 százalékkal) és az amerikai (17,5 százalékkal) turisták körében mutatkozott.

Dömping luxushotelből

Kína mintegy 40 milliárd dollárt költött az új olimpiai létesítményekre, abban bízva, hogy a modern városkép jobban vonzza a turistákat. Az elmaradt szállásfoglalások viszont érzékenyen érintik a szállodaipart, hiszen kimondottan az ötkarikás játékok miatt az év elejére megduplázódott az 5 csillagos hotelek száma, a 4 csillagosoké harmadával nőtt. Június végén már 816 csillagos hotel (melyekből 46 az 5 csillagos és 116 a 4 csillagos) állt a külföldiek rendelkezésére. Az ötkarikás játékok kezdetéig, azaz augusztus 8-ig további 30 luxushotelt adnak át.

A pekingi ötcsillagos hotelekben jelenleg 77 százalékos a foglalási arány, a 4 csillagos szállodákban pedig 45 százalékos, miközben a kínai szállodaipar legalább 90 százalékos foglalási rátában bízott. A luxushotelek közül (mint például az 526 szobás Kempinski Hotel) elsősorban azok profitálnak az ötkarikás játékokból, amelyekben az olimpiai szponzoroknak és az olimpiai bizottság tagjainak foglaltak le szállást.

Modern városképpel csábítják a külföldieket (fotó: MTI)

Modern városképpel csábítják a külföldieket (fotó: MTI)

Csillagászati szobaárak

Az olimpiai helyszínek szállodái jócskán felvitték az áraikat: Senyangban 30–40 százalékkal, Csingdaoban 50–100 százalékkal is emelkedtek a szobaárak az olimpia évében. A szállást kereső turistáknak Pekingben is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk. Az 5 csillagos hotelek ára 2,6-szer drágább, mint egy évvel korábban: egy éjszakáért átlagosan 80–160 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek el, ám egyes szállodákban több mint 280 ezer forintra is rúghat az egy éjszakára szóló szobaár. A 4 csillagos hotelekben átlagosan 3,6-szer drágábban lehet szobához jutni, mint az olimpia előtt egy évvel: átlagosan 45 ezer forintnak megfelelő összegért lehet egy éjszakát eltölteni. Míg a 3 csillagos hotelek ára 4,2-szeresére emelkedett 2007-hez képest: átlagosan 30 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek el egyetlen éjszakáért.

Azoknak a turistáknak, akik szívesen belekóstolnának a kínai mindennapokba, találták ki az Olimpiai Családi Hotel nevű hálózatot, amelynek a keretében pekingi családok a hagyományos szállodák áraihoz képest jóval szerényebb összegért (átszámítva 7–11 ezer forintért) adnak ki szobát egy-egy éjszakára. Az április óta létező „szállodai program” abból a célból indult, hogy a külföldiek közelebbről is megismerkedhessenek az átlagos kínai család életével.

Csökkenő hotelárak

Bő két héttel az olimpia kezdete előtt a kevesebb szobafoglalásra, illetve a kisebb érdeklődésre való tekintettel a pekingi hotelek jelentősen csökkentették áraikat. A Ctrip.com weboldal információi szerint a legtöbb szállásadó a májusi, júniusi árakhoz képest a 10-20 százalékkal kevesebbért kínálja a szobákat, de vannak olyan hotelek is, ahol 40 százalékkal is csökkentek az árak az ötkarikás játékok idejére.

Vártnál kevesebb magyar szurkoló

„A pekingi olimpiára a kínált 3 ezer helyből 1500-ra érkezett foglalás” – nyilatkozta a FigyelőNetnek Gellért Gabriella, az olimpiai utazásokat szervező Pegazus Sport Tours kiutaztatási osztályának vezetője. A kevés foglalás elsősorban a nagy távolsággal és a kevés repülőjeggyel magyarázható. Bár szállás még bőven akad, repülőjegy viszont már alig, hiszen Athénnal ellentétben (ahová napi 3 járattal utazhattak a szurkolók) Pekingbe mindössze egy közvetlen budapesti járat indul naponta. „A belépőjegyeket már 2–3 évvel ezelőtt meg kellett rendelni – mondta Gellért Gabriella, – az úszóversenyekre és a magyar vízilabdameccsekre kevés jegy állt rendelkezésre, ám a férfikézilabda-selejtezőre még akad.” (A Pegazus Sport Tours egyébként a pekingi olimpia kizárólagos magyarországi jegyértékesítője.) Elsősorban a 40–60 év közötti generáció tűnik fel az utazók között, ám a huszonévesek és 80 év körüliek egyaránt megtalálhatók Pekingbe utazó magyar szurkolók csoportjában.

Táncosokkal népszerűsítik turizmust (fotó: MTI)

Táncosokkal népszerűsítik a turizmust (fotó: MTI)

A pekingi olimpiára 8 és 16 éjszakás turnusokat kínál az utazási iroda. A nyolcéjszakás csomag ára – a szállás kategóriájától függően – 800 ezer és 1 millió forint között mozog, a tizenhat éjszakásért 1,2–1,5 millió forintot kell fizetni fejenként. Az ár magában foglalja a repülőjegyet, a szállást, a félpanziós ellátást, a transzfereket, a szálloda sportlétesítményeinek használatát, félnapos pekingi városnézést, magyar nyelvű idegenvezetést, s nem utolsósorban hat, illetve tizennégy belépőjegyet az olimpiai versenyekre. „Inkább a 8 éjszakás turnus volt a népszerűbb az ügyfeleink között. A korábban jelentkezőknek kedvező részletfizetési lehetőségeket kínáltunk, ők 3–4 részletben is befizethették a 800 ezer – 1 millió forintos utat” – hangsúlyozta a kiutaztatási osztály vezetője. Az évről évre visszatérő olimpiai törzsvendégek mellett céges megrendelésekre is számíthatott az utazási iroda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik